Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Cultura   /  21 de maig de 2020 – 29 anys de Pròleg

21 de maig de 2020 – 29 anys de Pròleg

El passat 21 de maig va fer 29 anys de l’obertura de la Llibreria Pròleg de Barcelona. 

Aquesta llibreria, especialitzada en feminismes i literatura de dones és pionera en el seu àmbit per la qual cosa volem felicitar-la.

Per aquesta celebració  Núria Monrós Grases, ens escriu una reflexió.

La llibreria de les dones de Barcelona en va celebrar cinc, vint, i vint-i-cinc! Avui, dia de Santa Rita, la Patrona dels impossibles, ja en suma 29… que no fan la mateixa festa.  Amb seu al carrer Dagueria els primers 18, i a Sant Pere més alt des d’en fa 11;  avui es debat entre l’amor  constant d’un projecte encara viu i l’esgotament per aquest present incert i dur que a totes ens afecta.

Com el cabal d’un riu que mai ha deixat de tenir força: la força de totes; des de la necessitat de saber i de créixer, de sentir-nos unides a través de les lectures i de la relació, ens ha portat -com la mateixa vida- en un trajecte ple de moments gratificants i d’altres difícils.

Les mateixes dones l’han fet visible. L’aval del moviment feminista va ser el principal motor per a engegar aquest projecte, teixint xarxa i creant relacions, fins a arribar a moltes, i d’arreu.

Amb la llibertat de ser, i de fer el que t’agrada, sempre ha estat una llibreria independent on tantes dones han pogut trobar un espai propi i una veu pròpia; on hem posat al centre que: allò personal és polític; on s’ha procurat visibilitzar la importància de la genealogia femenina a través de la literatura; on sense adonar-nos-en una generació important de dones han conegut el feminisme a través de lectures de tots nivells, des de l’assaig a la ficció, que els ha canviat la mirada, i també la vida. És i ha estat un riu que sempre t’empeny, i … no pares. Una tasca constant, apassionada i també comunitària. El suport no ens ha faltat, tampoc negarem que a voltes hem defallit, però sempre ha sorgit una nova il·lusió o necessitat per a seguir. Com les coses importants de la vida, ho hem teixit a poc a poc, intentant fer-ho des de la coherència i el respecte per un treball que, dia a dia, obre una mirada diferent des de la literatura escrita de i per a les dones.

Mantenir una llibreria, en aquest cas especialitzada, no és només una feina, és una forma de vida, que pot esgotar i alhora fascinar.

Finalment ha estat entre totes que l’hem fet visible, convertint-la en un referent. Agraïm a qui hi ha vingut, col·laborat, comprat, o que l’ha estimat i que seguiu fent-ho. I sobretot a les que reconeixeu la feina  d’haver arribat fins aquí. Un espai gran en somnis, il·lusions i lluites, i petit com a “negoci” amb recursos molt limitats per la necessitat, i en perill com tants d’altres ara.  Això sí, molt estimada i valorada.

Moltes gràcies i seguim treballant plegades per una cultura i societat de totes i per a totes!

Núria Monrós Grases

Deixa un comentari

X