Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Cultura   /  Aquest estiu podem viatjar des de casa amb: Dana, la nena pirata

Aquest estiu podem viatjar des de casa amb: Dana, la nena pirata

La diada de Sant Jordi 2020 ha estat marcada pel confinament sanitari, aquell dia s’havia de fer la presentació del llibre per a infants: Dana, la nena pirata. La situació no ho va permetre, però el llibre s’ha transformat en una eina encara més necessària en temps on la canalla que ha patit especialment el confinament de manera invisible i en els que no sabem si podrem moure’ns lliurement pel món fins que la situació s’estabilitzi.  Per aquest motiu, l’autora del llibre O. Sylvia Oussedik i Mas, historiadora, professora i escriptora, ens escriu unes paraules sobre la publicació i les activitats que es poden fer amb el llibre per viatjar arreu del món sense haver d’agafar un avió. Destaquem també la feina de la il·lustradora: Ayla Ayadi Antón, estudiant de belles arts i matemàtiques, que ajuda amb imatges al viatge de les idees.

 

Fa anys, una matinada d’hivern vaig arribar a Alger, plovia i feia fred. Estava allotjada en una casa a la Casbah i en sentir els muetzins cridar a la pregària des dels minarets, vaig sortir a la terrassa de la meva habitació. No es veia res, la badia estava coberta de bromes i vaig pensar que seria meravellós si, en sortir el sol, veiés els vaixells de Barbarroja. En aquell moment va néixer Dana la nena pirata.

Per aquella època una amiga que feia un voluntariat a un hospital infantil em va parlar dels infants que s’estaven a diferents unitats i vaig pensar, que m’agradaria donar-los ales per volar sense sortir de la seva habitació.

Aquest conte no és pas una història tancada, amb una intriga o un conflicte per resoldre; el que proposa són diferents escenaris perquè lectors i oients construeixin la seva història i la modifiquin. Dana i la seva colla ens els presenten, nosaltres ho acabem de bastir.

Els personatges van apareixent: l’Omar, el pare, té una botiga d’espècies, Nora, la mare, és llevadora, el Raziel  escriu per la gent que no ho sap fer i és el poeta de la Casbah,  el Karim, és un nen tímid però molt hàbil, la Dana és una trapella, la Yasmín… 

Mallorca, Turquia, Egipte, l’Índia, la Xina, ens acosten a mons diferents, plens de colors, olors i sons, la il·lustradora, Ayla Ayadi, va omplir el llibre de colors; el text dóna veu a una nena sorpresa i amb moltes ganes d’esdevenir pirata i viatjar.

En acabar-se el conte un seguit de pàgines donen informació sobre Barbarroja, Els dervixos giròvags, el riu Nil, els elefants, els guerrers de Xi’an, i Finisterra i els oceans per tal d’ajudar les famílies, el professorat o monitors i monitores a posar a l’abast dels oients més informació.

Comentar les il·lustracions, contar o llegir i jugar depèn evidentment de l’edat i les capacitats de cada infant. Val la pena, en tot cas, anar a poc a poc.

Quan estiguem a la botiga del pare, jugar a botiguers i botigueres permet interactuar. Si venem espècies, podem mirar, olorar, tocar i tastar; després amb els ulls tapats, reconèixer-les per l’olor i el sabor.

El Nil  pot ser un gran riu de paper d’alumini: en una vorera, damunt la sorra, que podeu fer amb sal pintada amb guixos de colors, estaran les piràmides de plastilina, a l’altra, els pobles i els animals que muntareu sobre pinces de la roba.

A l’Índia es pot jugar a prínceps i princeses o a elefants que es barallen, es fan carantoines o passegen, caminar de quatre grapes i aixecar un braç com si fos una trompa. Amb escuma d’afaitar i temperes celebrar la festa Holi dels colors.

Un munt de tutorials us guiaran per fer espases, vaixells pirates, un teatre d’ombres xineses, un volcà de pasta de sal i animals de tota mena.

Al final del llibre i per acabar, un seguit d’activitats: contar els lloros del conte, posar-li nom, imaginar-se i dibuixar Finisterra, es poden fer de manera individual en els moments d’assossec.

El llibre es pot fer servir amb infants des dels quatre anys fins a l’infinit i més enllà, ja que els adults també jugareu i us ho passareu bé. Això és el que espero!

De ben segur que se us acudiran més idees.

He posat especial interès en que el llenguatge del llibre no fos sexista i que obrís una finestra a altres cultures, formes de ser i viure, desitjo que us agradi i que el gaudiu molt.

Aquest llibre pot durar molt més que el temps d’una lectura. 

 

Més informació 

 

Deixa un comentari

X