Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Món i solidaritat   /  Azar Nafisi: Cosas que he callado i Leer Lolita en Teheran

Azar Nafisi: Cosas que he callado i Leer Lolita en Teheran

Jordi Serrano i Blanquer, rector de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya, ens recomana a l’autora Azar Nafisi, concretament dos dels seus llibres, Cosas que he callado i Leer Lolita en Teheran.

L’escriptora iraniana Azar Nafisi és una valerosa dona de qui he llegit dos llibres,  “Cosas que he callado” i “Leer Lolita en Teheran”. Quin nivell! Quina cultura!

En el llibre ens parla que hi havia un partit comunista ple de joves –com ella- que protestaven contra el Sha de Persia. Abans de la revolució de Ruhol·lah Khomeini una part molt important de dones no portaven cap mena de vel.  Al principi de la revolució iniciada per grups marxistes i secundada després per grups islamistes radicals, els partidaris de Jomeini pegaven a les dones que no portaven vel, els col·legues progres “laics i progressistes” (diu textualment) els deien “Per què fer tants escarafalls per un tros de tela?” Us sona?

Els primers que van caure van ser els d’esquerres, aliats inicials de la revolta. I com sempre passa el mateix general que li salvà la vida a Ruhol·lah Khomeini l’any 1963  es assassinat per aquest un cop triomfa la revolució.  Poc a poc la revolució islàmica es va anar desenvolupant. Khomeini considerava el sufragi femení una forma de  prostitució després va fer un edicte fent que el vel fos obligatori i es va haver de retractar quan va veure la potencia de les organitzacions de dones i que organitzaven grans manifestacions i tancades al crit de “la llibertat no es oriental ni occidental. La llibertat es global”. Al final els policies atacaven les dones que no portaven vel  amb tota mena d’estris: àcid, tisores o navalles. Valents aquests guardians de la religió! Després rebaixa l’edat de matrimoni per els dones dels 18 anys als 9 anys i  legalitza la poligàmia i torna a posar la lapidació per castigar l’adulteri i la prostitució.

Després de ser vençudes en totes les batalles contra el vel no val que ara gent demòcrata i pretesament ben intencionada digui que és una decisió lliure de els dones que venen d’aquests països.  Llegiu aquests llibres aprendreu molt i a més gaudireu amb una escriptura que a voltes semblen contes perses.

Etiquetes:
X