
Barnasants 2020, 25 anys de canço d’autor
Pere Camps, director de Barnasants projecte cultural en xarxa, escriu l’article següent sobre la història del Barnasants.
El 1996 en les mítiques Cotxeres de Sants, arrancades de les urpes de l’especulació per la lluita veïnal, va néixer un petit cicle de cantautors, que vam anomenar Barnasants per la ciutat on va néixer la Nova Cançó i el barri que donava aixopluc al nou projecte de cançó d’autor.
Aquest petit festival va començar des de la base, comptant amb la complicitat d’artistes i el suport incondicional del Secretariat de Sants,
Hostafrancs i La Bordeta, i va ser un acte de reivindicació de la cançó, punta de l’iceberg de la Cultura en defensa de la nostra llengua i de totes les llibertats arrabassades per la dictadura, i en aquells anys 90
marginalitzada i oblidada per les institucions del país.
La veritat és que no podíem imaginar que el 2020 Barnasants seria referència internacional de la cançó d’autor, al mateix temps que es convertia en un projecte cultural en xarxa. Estem presents als territoris de parla catalana, ens hem convertit en un Barnasants confederal, alhora que profundament internacionalista amb participació d’artistes d’Europa i d’Amèrica llatina.
Aquest treball immens, que lidera l’equip-guerrilla Barnasants motor incansable, ha estat possible gràcies a la complicitat de cantautores i cantautors, gràcies a l’activisme cultural de les persones que han dedicat hores “roges i violetes” a garantir l’organització, gràcies a les persones “còmplices” en les institucions democràtiques que ens ajuden a superar la burocràcia i gràcies a un públic constant i lleial.
I precisament ara que les condicions són social i culturalment més favorables a la cançó, la manca de suport institucional ens impedeix consolidar el projecte cultural Barnasants.
Encara no s’han revertit les retallades de 2008 i la manca de convenis marc estables i suficients ens obliguen a treballar en la precarietat, nosaltres que entenem la cultura com una veritable eina de transformació social.
És un fracàs per a la cultura catalana, que després de 40 anys de democràcia, no existeixi un centre públic de programació estable i referent per a la cançó, un espai per dur a terme una infinitat d’activitats
culturals i pedagògiques al seu voltant: cinema, literatura, poesia, centre de documentació i evidentment recitals de cançó.
És a dir: L’ ATENEU DE LA CANÇÓ.
És per tot això que nosaltres continuem treballant i per a que el Barnasants pugui seguir endavant, hem obert una campanya de micromecenatge a la plataforma Goteo amb l’objectiu de crear un espai
per a sòcies i socis còmplices amb el projecte : l’Amical Barnasants, molt més proper a l’activisme cultural que al simple fet de tenir un carnet de descomptes.
Us animem a col·laborar en aquesta campanya sota el lema “Salvem Barnasants!”
Salut i Cultura