Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Béns comuns   /  Compromís amb el planeta

Compromís amb el planeta

Carlos del Barrio, Secretari de polítiques sectorials i sostenibilitat de CCOO de Catalunya, ens escriu aquest article sobre ecologia i sostenibilitat del planeta en le marc de la convocatoria mundial de la vaga del 27 de setembre pel clima.

El capitalisme és un model totalment depredador basat en el consum, addicte al petroli, totalment contrari a la producció ecològica i a la sostenibilitat del planeta. Aquest model econòmic ens fa emmalaltir, envellir i morir de forma prematura, fomenta estils de vida individualitzats, poc saludables, contaminants que porten als límits el nostre planeta, la seva vida i ha arribat el moment de dir prou. No existeix cap altra alternativa.

Al llarg dels darrers mesos el moviment juvenil reivindicatiu Fridays for Future ha desenvolupat tot un seguit de mobilitzacions i vagues estudiantils arreu d’Europa amb un objectiu clar, exigir a les empreses i als poders públics mesures contundents i suficients que permetin fer front a la situació d’emergència climàtica que atravessem i demanar un canvi de sistema i model productiu a on les persones i el medi ambient tinguin un paper protagonista.

La lluita per la sostenibilitat ambiental, la preservació dels ecosistemes o per una qualitat de l’aire acceptable ha de ser una de les prioritats de la nostra societat i és en aquest sentit que calen polítiques valentes d’adaptació al canvi climàtic, reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, foment de les energies renovables que a Catalunya son pràcticament innexistents, cal que les grans ciutats com Barcelona que son responsables d’una part important de les emissions de CO2 a l’atmosfera estableixin d’una vegada mesures de restricció del trànsit de vehicles contaminants, cal que la Generalitat porti a terme les polítiques que recull la llei de canvi climàtic signada pel Parlament de Catalunya a l’any 2017, cal desenvolupar la Llei de Transició Energètica de Catalunya i un Pla Català de simbiosi industrial que permeti a la indústria Catalana reduir les seves emissions i fer els seus processos productius més circulars i nets.

És important que aquestes mesures i polítiques es donin en un escenari transició que ens faci possible passar d’un model econòmic basat en el consum de combustibles fòssils, molt intensiu en energia, que genera moltes emissions de gasos contaminants i nocius, i que és poc circular cap a un model molt més sostenible. Per tant és imprescindible reclamar una transició justa i que les conseqüències d’anys d’ extractivisme desmesurat no recaigui sobre les esquenes de la classe treballadora.

Durant tota la setmana del 20 i el proper dia 27 segueix la convocatòria a nivell mundial i la reivindicació dels “Fridays for Future” a on el jovent de Catalunya fa una crida a estudiants, organitzacions socials, sindicats, partits polítics i el conjunt de la ciutadania a mobilitzar-se pel clima amb tot un seguit d’actes accions reivindicatives, reunions, actes  o fins i tot una assemblea  amb delegats i delegades d’UGT i CCOO i convoquen  una manifestació a Barcelona que sortirà a les 18h dels Jardinets de Gràcia.

El 27S hem d’omplir els carrers per reivindicar que el món actuï de manera immediata en contra d’un canvi climàtic que avui ja és irreversible, i que mostra la seva expressió amb sequeres intenses que provoquen incendis, pluges torrencials, acidificació de les aïgues oi una qualitat de l’aire irrespirable al nostre territori que ens emmalalteix i posa en risc la vida del planeta.

El proper Divendres 27 hem de reivindicar un futur sostenible i saludable.Ens hem de mobilitzar pel planeta!

 

Carlos del Barrio

Deixa un comentari

X