Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Drets cívics i socials   /  Comunicat de col·lectius antiracistes per la regularització

Comunicat de col·lectius antiracistes per la regularització

Diversos col·lectius reafirmem la denúncia de la llei d’estrangeria i del seu decret reglamentari, que de manera instrumental i racista, condiciona l’accés a drets a persones migrades i refugiades a les necessitats del mercat de treball. Exigim un canvi de paradigma en la política migratòria que prioritzi els drets i les llibertats de les persones.

La crisi sanitària provocada pel COVID 19 evidencia un empitjorament de la situació econòmica i social de moltes persones migrades, per la suspensió o pèrdua dels seus treballs o la impossibilitat de proveir-se d’ingressos. Som testimonis de les diverses necessitats que sorgeixen en l’àmbit social per fer front a l’actual situació de crisi, com la falta de treballadores en l’àmbit sanitari, al camp, al sector de la cura de persones més vulnerables, personal administratiu, etc. Aquests treballs podrien ser coberts per persones migrades i refugiades si es trobessin en una situació administrativa regular. Per la qual cosa demandem la seva regularització perquè les conseqüències d’aquesta crisi no generi major desemparament, exclusió i desigualtats.

Igualment, denunciem la instrumentalització que enfront de la situació actual pretén realitzar-se de persones migrades per cobrir les diferents necessitats laborals i sanitàries. La regularització de la situació administrativa ha de realitzar-se amb criteris flexibles, realistes i amb responsabilitat social, i no només per aquelles persones que compleixen amb els requisits que el mercat laboral exigeix. Especialment en situacions com l’actual, on l’accés als drets han de ser garantits per a tota la població sense importar la seva nacionalitat, origen o raça.

Mentre això es porta a terme, demanem a la Subdelegació de Govern de la província de Barcelona, Oficina d’estrangeria:

  • La concessió dels permisos de residència i treball presentats a l’Oficina d’estrangeria de Barcelona, pendents de resolució o en la via de recursos administratius.
  • La concessió de les sol·licituds de renovació de residència i treball que es presenten en els pròxims mesos, independentment dels períodes mínims cotitzats i sense necessitat (en el seu cas) de presentar un contracte de treball en vigor.
  • La consideració prioritària del dret a la vida familiar per als tràmits de reagrupació familiar i residència de menors, per sobre de l’acreditació d’ingressos.
  • En les sol·licituds d’autorització de residència de familiar UE, en règim comunitari, sol·licitem la no denegació del tràmit per falta d’acreditació de mitjans econòmics del familiar espanyol o comunitari.

A l’Oficina d’Asil i Refugi de Barcelona demanem:

  • Resolució favorable de les sol·licituds d’asil en tràmit

Per la seva part, demanem al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya competent en el tràmit de renovació d’arrelaments (Modificacions de la situació de residència per circumstàncies excepcionals a la situació de residència i treball per compte d’altri):

  • La concessió de la renovació de l’autorització d’arrelaments (residència per circumstàncies excepcionals), independentment dels períodes mínims cotitzats i sense necessitat (en el seu cas) de presentar un contracte de treball en vigor.

Signa el manifest aquí.

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

X