
Contra la por, 25N
Tania Hahn Utrero, estudiant de Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona, i realitzant pràctiques a la Fundació, ens fa un article pel Dia Internacional Contra les Violències Masclistes on reflexiona sobre la violència i la por.
Des de la Fundació, havíem decidit fer un article sobre les violències masclistes pel 25 de novembre. Com és un tema tan ampli, que comprèn tants àmbits en els quals es poden produir i de tanta mena, ens estàvem debatent de si encarar-ho per violències entre el jovent, violències en espais d’esquerra, violències més implícites… Tenint en compte que es tractava del Dia Internacional Contra les Violències Masclistes res semblava més adient oi?
Per escriure aquest petit article contra les violències masclistes, l’Adelina, presidenta de la Fundació i dona gran feminista em va recomanar anar a informar-me a la llibreria Pròleg. Regentada per dones amb més de 28 anys d’experiència, semblava que no hi havia persones més adients per a informar-me sobre les violències masclistes i ajudar-me a orientar l’article contra aquestes. I, en definitiva, així va ser.
Quan entres a la llibreria Pròleg, immediatament t’entra dins una mena d’orgull. Tants llibres escrits per dones, o sobre dones d’algunes famoses i importants i d’altres corrents com tu i jo. Després de tants anys d’escolarització on no sentim parlar de dones, excepte d’algunes excepcions com Marie Curie o Mercè Rodoreda, és un orgull veure-les a totes allà a totes les que han sigut excloses de les bibliografies amb un simple i poc reflexionat: “Com que a les dones no els hi han deixat produir durant tants anys, no hi són”. Sí que hi érem, i es pot veure en aquesta llibreria.
Quan entro a Pròleg, la Núria, avisada de la meva visita, ja tenia preparat un piló de llibres perquè els hi donés una ullada. Miro els títols i tots semblen molt interessants. Entre ells es troben Brujas de Mona Chollet, El unicornio negro de Audre Lorde, Contra la Inèrcia de Maria Merçè Marçal, i Tranquilas. Historias para ir solas por la noche de diverses autores i editat per María Folguera i Carmen G. De la Cueva. Però no tracten de la violència masclista, i al cap i a la fi, jo era allà per escriure un article contra les violències masclistes. Li pregunto a la Núria si em pot recomanar algun llibre de violència masclista, que vull escriure l’article sobre violència però no tinc clar com enfocar-ho. Se’m queda mirant un segon i em diu: “Estic cansada de parlar de violència”.
Aquestes paraules em senten com una galleda d’aigua freda. Ostres tu. Jo també estic cansada de parlar de violència! Estic cansada d’encendre la televisió i veure programes que discuteixen sobre un nou cas de violació i que el tractin de manera sensacionalista, que treguin profit econòmic o simplement més visites, perquè ara van de feministes i parlen de violacions. I sembla que no sàpiguen, o no els hi importa cosa que és imperdonable, que les agressions sexuals si no es tracten bé des dels mitjans de comunicació poden tenir l’efecte revers i en comptes de denúncia són publicitat. Estic cansada dels minuts de silenci que fan des de les institucions i que després no donin els recursos econòmics i humans necessaris per a fer efectives les mesures contra les violències masclistes. Estic cansada d’anar pel carrer de nit i tenir por d’allò que pugui passar. Estic també cansada que quan pateixes una agressió, sembla que has de tenir por tota la vida perquè alguns et creguin. Estic cansada de tenir por!
Ens socialitzen en la por, ens volen atemorides, ens volen indefenses i, simplement, estic cansada! I segur que tu, que llegeixes aquestes paraules el Dia Internacional Contra les Violències Masclistes també n’estàs farta de la por. Vull recuperar la nit, vull que recuperem la nit juntes. La nit, els carrerons foscos, els espais d’oci, l’escola, la Universitat, l’oficina, la casa, a anar sola i a anar juntes, tot. Vull que ho recuperem tot. Com diu el lema d’aquest any pel 25N: Contra les violències masclistes, autoorganització feminista! Perquè estic cansada de parlar de violència, i segur que tu també ho estàs.