Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Ens adherim   /  DENÚNCIA CONTRA LA BRUTAL REPRESSIÓ I VIOLACIÓ DE DRETS HUMANS QUE PATEIX EL POBLE SAHRAUÍ ALS TERRITORIS OCUPATS

DENÚNCIA CONTRA LA BRUTAL REPRESSIÓ I VIOLACIÓ DE DRETS HUMANS QUE PATEIX EL POBLE SAHRAUÍ ALS TERRITORIS OCUPATS

Des de la Mesa del Moviment Català en Suport al poble sahrauí, Sàhara Dempeus, ens han fet arribar aquest manifest al qual la fundació s’adhereix i convida a tothom a fer el mateix:

Des del trencament dels acords de l’alto el foc el passat 13 de novembre per part del Marroc a la zona del Guergerat, agredint civils sahrauís que es manifestaven pacíficament, i amb l’escalada militar viscuda des d’aquell moment al Sàhara Occidental, el govern del Marroc, ha incrementat de forma brutal la repressió i violació de drets humans contra els i les civils sahrauís que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

Les sahrauís que viuen en la seva terra, en un imposat règim d’apartheid, pateixen ara com a resultat d’una política de guerra vergonyosa i covarda un increment d’agressions, tortures, desaparicions forçades, detencions arbitràries, judicis sumaris sense defensa, condemnes en establiments secrets sense control, vulneració de drets bàsics dels presos, incomunicacions… Tot en un grau de violència extrema, com es pot veure per exemple aquests dies amb els casos de Mohamed Nafaa Boutasofra, Gali Bouhala i Mohamed Lamin Haddi i molts d’altres. Però, un dels casos més flagrants va ser el passat 13 de febrer quan les forces d’ocupació marroquines, van atacar la casa de la família Khaya al Bujador ocupat. Van apedregar a la Sultana, i a la seva germana Ouaari li van trencar la boca. Aquesta família, fustigada permanentment, porta sota arrest domiciliari més de 87 dies.

El règim ocupant del Marroc utilitza els i les civils sahrauís per venjar les seves derrotes, per imposar la seva ocupació, per destrossar famílies i per intentar acabar amb la dissidència política, imposant la por i atacant la població sahrauí amb extrema violència física per part de les forces policials i militars, amb tot l’aparell de l’estat per cobrir la seva activitat criminal.

La vulneració tradicional i persistent dels drets humans més bàsics, de la dignitat humana, que el règim del Marroc ha practicat durant 45 anys, ha de ser objecte de denúncia, de persecució i de càstig per part dels estats, dels estaments internacionals, i objecte d’una condemna enèrgica.

Tornem a reclamar la responsabilitat de l’estat espanyol, del govern més progressista de la història, perquè la seva responsabilitat no només és històrica, sinó també perquè és legalment administrador del territori, i per tant els seus habitants són la seva responsabilitat, segons la legislació internacional, i sempre per la seva obligació de defensa dels drets humans i del dret humanitari en cas de conflicte.

Davant aquesta situació insostenible i greu, exigim:

A l’Estat Espanyol, que com a potència administradora del Sàhara Occidental, denunciï davant de les Nacions Unides la vulneració de drets humans al Sàhara Occidental, i denunciï expressament el règim marroquí, utilitzant els mecanismes de denúncia davant el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides.

Que reclami al Regne del Marroc la fi de la violència sistèmica que du envers la població sahrauí, la fi de les detencions arbitràries i de les desaparicions forçades, les agressions a civils, i que respecti els drets bàsics i la dignitat humana.

Al Consell de Drets Humans de Nacions Unides (Resolució 60/251), que pel procediment públic especial examini la vulneració de drets humans al Sàhara Occidental i es nomeni un grup de treball amb un relator especial amb capacitat per adoptar mesures urgents i cautelars de protecció de la població sahrauí als territoris ocupats del Sàhara Occidental.

A l’Audiència Nacional, que obri un procés d’instrucció penal per investigar les agressions, tortures, i vulneracions de drets humans de ciutadans sahrauís en els territoris ocupats del Sàhara Occidental i que segons la legislació internacional són administrats per l’estat espanyol, en el marc de la seva jurisdicció internacional quan es tracta de delictes de lesa humanitat.

Al govern del Marroc, que aturi d’una vegada per totes la persecució genocida contra la població sahrauí i l’ocupació il·legal del Sàhara Occidental.

Prou repressió al Sàhara Occidental!

Adhesions: Aquí

Deixa un comentari

X