Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Memòria històrica   /  Un dia per recordar: 2 de febrer 2019

Un dia per recordar: 2 de febrer 2019

Aquest any per commemorar el 80 aniversari de la retirada republicana i la fi de la guerra espanyola, Comissions Obreres de Catalunya, la Fundació l’Alternativa, l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme i la Fundació Cipriano García vam donar suport a la marxa popular en memòria de la retirada republicana de la Garrotxa.

Aquí teniu la ressenya fet per Adelina Escandell, Presidenta de la Fundació.

El dia 2, la Fundació vam participar en la Jornada de commemoració del 80 aniversari de la retirada republicana i la fi de la guerra espanyola conjuntament amb les Comissions Obreres de Catalunya, l’Associació Catalana d’Expressos Polítics del Franquisme i la Fundació Cipriano García i vam donar suport a la marxa popular en memòria de la retirada republicana de la Garrotxa. En la marxa, es va recordar, en especial la família Serrat Pujolar, com a símbol de totes les persones de la Garrotxa que van haver de travessar els Pirineus per fugir de l’opressió feixista.
Ens van acompanyar Lluís Martí Bielsa, de 97 anys, President de l’associació d’Ex-Presos Polítics i Teresa Poblet, que quan tenia 14 anys va fer aquest camí.
De camí, a Maçanet de Cabrenys vam fer un reconeixement a Miquel Montané i Escales i Joan Platé i Verges, assassinats el 1950.
A Costoja, conjuntament amb l’Ajuntament, en la figura de l’alcalde, vam fer el reconeixement a les 70 000 persones que van passar per aquell lloc, al monument que hi ha a l’entrada del poble.
A Sant Llorenç Cerdans,
hi havia preparada una gran celebració. S’havia de rebre les i els els marxaires, s’havia de fer l’ofrena floral al monument als exiliats i l’acte polític; també ens havien preparat un bon dinar on marxaires, gent del poble i qui havíem vingut de Barcelona amb autocar compartíssim una estona. Problemes logístics van dificultar fer una rebuda com calia als marxaires i la festa final.
Tot i així, un dia emotiu.
Però també per reflexionar i prendre partit, perquè gent que fuig del seu horror (a la Mediterrània les més properes) n’hi continua havent. I el que és pitjor, les nostres societats els tanquen el pas…

Us convidem els propers 15, 16 i 17 de febrer a Girona, Olot i Barcelona a assistir als actes d’homenatge a Cisquet.

Deixa un comentari

X