Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Món i solidaritat   /  El Che i Fidel: Guerrillers i amics

El Che i Fidel: Guerrillers i amics

Gustavo de la Torre,  vicepresident de l’Associació de Cubans de Catalunya José Martí, ens explica l’estreta relació que van tenir Fidel Castro i Ernesto Che Guevara a traves de citacions originals d’un i altre.

Aquest article s’emmarca dins de la commemoració dels  50 anys de l’assassinat del Che del proper 9 d’octubre.  Dins de la gran varietat d’activitats organitzades tant aquí com arreu del món, en destaquem dos: el campament internacional que quedarà instal·lat a la localitat de Vallegrande, en homenatge a la presència del Ernesto Che Guevara a Bolívia  i la trobada que organitzem amb JCC i l’Associación de Cubanos de Cataluña el proper 5 d’octubre a les 12h a la Universitat de Barcelona. No hi podeu faltar! 

Fidel, Aleida i el Che

“El único autógrafo digno de un hombre es el que deja escrito con sus obras”: José Martí.

Des de la primera trobada entre Fidel Castro i Ernesto Che Guevara a Mèxic, va néixer una relació de confraternitat entre els dos. Dos grans homes que miraven al demà amb ulls plens de sons i foc al cor.

A Mèxic, quan estaven empresonats; Fidel havia donat l’ordre de no mencionar mai l’afiliació política de cap del grup. Tot i això, el Che es va enfrontar a la policía manifestant la seva afinitat marxista. Fidel, sorprès mirant a Ernesto, però ell li confessa: “Yo no sé mentir”. Tots els empresonats son alliberats, menys l’argentí, però Fidel en la identificació plena amb aquell jove intrèpid, no l’abandona. Anys després, el mateix Che comenta al respecte: “Le dije que no debía de manera alguna pararse por mí la Revolución y que podía dejarme: que yo comprendería la situación… también recuerdo la respuesta tajante de Fidel: ¡Yo no te abandono! Y así fue, porque hubo que distraer tiempo y dinero preciosos para sacarme de la cárcel mexicana. Esas actitudes personales de Fidel con la gente que aprecia son la clave del fanatismo que crea a su alrededor, donde se suma a una adhesión de principios, una adhesión personal, que hace de este Ejército Rebelde un bloque indivisible.”

De l’etapa guerrillera a la Sierra, es poden explicar els petits matisos de naturalesa, on s’ajusten i compatibilitzen caràcters, visió ideològica i forma d’actuar. El Che presentava una formació marxista, menystingut per comunista per molts dels seus companys. Tot i això Fidel comprenia perfectament com enfrontar el nivell d’ignorància i tergiversació existent sobre el comunisme, a Cuba i en gran part de la resta del mon, i entenia que era absurd realizar pronunciaments de tall marxista-leninista. En aquestes condicions existents era més important realitzar accions que contribuïssin en la unió del poble i forces polítiques a la lluita de la causa.

Durant la lluita a la Sierra, el Che va creure que Fidel havia recolzat el “Pacto de Miami”, on s’havia omès la participació de l’Ejercito Rebelde i es pronunciaven solucions que els avergonyien; però Fidel va donar rotunda resposta en una carta, on qualificava aquest pacte com “una zancadilla de la peor especie” i va sentenciar la vil actitud sostinguda en arrogants facultats no autoritzades pel Moviment 26 de Julio; perque es va desconeixer l’opinió del poble. El Che una vegada va coneixer la postura de Fidel va escriure: “…Consideré siempre a Fidel como un auténtico líder de la burguesía de izquierda, aunque su figura está realzada por cualidades personales de extraordinaria brillantez que lo colocan muy por arriba de su clase. Con ese espíritu inicié la lucha: Honradamente sin esperanzas de ir más allá de la liberación del país, dispuesto a irme cuando las condiciones de la lucha posterior giraran hacia la derecha (…). Lo que nunca pensé es el cambio tan radical que dio Fidel en sus planteamientos con el Pacto de Miami. Pareciéndome imposible lo que después supe, es decir, que se tergiversaba así la voluntad de quien es auténtico líder y motor único del Movimiento, pensé lo que me avergüenzo de haber pensado”. El Che va descubrir l’autenticitat de Fidel: dirigent de visió futura i legitima actitud revolucionaria.

Després del triomf de la revolució se li van asignar carrecs dins del govern com: Jefe de Departamento de Capacitación de las Fuerzas Armadas Revolucionarias i Jefe del Departamento de Industrias del Instituto Nacional de la Reforma Agraria, Presidente del Banco Nacional, Director de la Junta de Planificación i Ministro de Industrias. També va ocupar la jefatura militar de la província de Pinar del Rio quan es va produir l’atac mercenari de Playa Giron a l’abril de 1961 i la crisi d’octubre de 1962. Va exercir com a cap de delegacions de tipus polític, econòmic o fraternal en l’àrea internacional. La plena confiança dipositada en el guerriller va possibilitar que també tingues el privilegi de fundar l’Asociación de Jóvenes Rebeldes (AJR) el 1960 i la seva transformació en la Unión de Jóvenes Comunistas (UJC) el 1962. En aquestes tasques va posar l’esforç per la preparació político-ideològica de la joventut cubana i la creació de l’home nou.

La màxima confiança del Che en el seu dirigent i amic van fer mantenir a Fidel al corrent d’aquella intenció de continuar anant pel món a lluitar pels pobres i explotats. El Che ja era observat per la CIA des dels seus primers passos per Guatemala i des de llavors s’havia convertit en un objectiu a eliminar; per tant Fidel des de finals de 1964 va assegurar amb la discreció, els preparatius, les coordinacions i les precaucions necessàries la sortida del Che.

En la carta de comiat del Che a Fidel diu: “otras tierras del mundo reclaman el concurso de mis modestos esfuerzos”. Però també li deixa saber el significat d’haver estat al seu costat: “… Mi única falta de alguna gravedad es no haber confiado más en ti desde los primeros momentos de la Sierra Maestra y no haber comprendido con suficiente celeridad tus cualidades de conductor y de revolucionario… me enorgullezco también de haberte seguido sin vacilaciones, identificado con tu manera de pensar y de ver y apreciar los peligros y los principios.”

Com planteja Aleida Guevara March al parlar de la sortida del seu pare cap al Congo, en una entrevista amb Néstor Kohan, docent de la Universidad Popular Madres de Plaza de Mayo: “Esto provocó en la gente distintas reacciones. Unos de admiración, porque este hombre (Che) renuncia a su puesto de ministro y vuelve al combate. Pero no podían dejarlo pasar los enemigos de la Revolución Cubana. Y lo utilizan, desde aquel primer instante, como si hubiera habido diferencias entre Fidel y el Che. Es decir que a esta gente mediocre, a esta gente oportunista, no se le ocurre que haya hombres con capacidad tan grande de amar que puedan renunciar a sus propias vidas como seres humanos en beneficio de otras personas. Eso no les cabe en la cabeza.”

Per coneixer l’alta valoració de Fidel sobre el seu company i amic, només és necessari llegar les seves paraules en la compareixença a la televisió el 15 d’octubre de 1967:

“Che reunía las virtudes de un revolucionario; hombre íntegro a carta cabal, hombre de honradez suprema, de sinceridad absoluta, hombre de vida estoica y espartana, hombre a quien prácticamente en su conducta no se le puede encontrar una sola mancha. Constituyó, por sus virtudes, lo que puede llamarse un verdadero modelo de revolucionario.

“(…) Nos dejó su pensamiento revolucionario, nos dejó sus virtudes revolucionarias, nos dejó su carácter, su voluntad, su tenacidad, su espíritu de trabajo. En una palabra, ¡nos dejó su ejemplo! ¡Y el ejemplo del Che debe ser un modelo para nuestro pueblo, el ejemplo del Che debe ser el modelo ideal para nuestro pueblo!

“Si queremos expresar cómo aspiramos que sean nuestros combatientes revolucionarios, nuestros militantes, nuestros hombres, debemos decir sin vacilación de ninguna índole: ¡que sean como el Che! Si queremos expresar cómo queremos que sean los hombres de las futuras generaciones, debemos decir: ¡que sean como el Che! Si queremos decir cómo deseamos que se eduquen nuestros niños, debemos decir sin vacilación: ¡queremos que se eduquen en el espíritu del Che!

“Si queremos un modelo de hombre que no pertenece a este tiempo sino al futuro, ­De corazón digo que ese modelo sin una sola mancha en su conducta, sin una sola mancha en su actitud, sin una sola mancha en su actuación, ese modelo es El Che! Y cuando se hable de internacionalismo proletario y se busque un ejemplo, ­ese ejemplo, por encima de cualquier otro, es el ejemplo del Che!”

 

 

Etiquetes:
X