Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Béns comuns   /  Per què parlem de crisi i transició energètica?

Per què parlem de crisi i transició energètica?

Article de Jennifer Coronado en el qual ens desvetlla alguna de les complexes claus del preu de l’energia i com aquest preu està basat en els interessos de l’oligopoli elèctric. L’article ens introdueix dos vídeos que podeu trobar al final de l’article, emesos el mes de desembre al programa Latituds del Canal 33, sobre la transició energètica, un tema clau en ple canvi climàtic. Jennifer Coronado és responsable de Medi Ambient d’EUiA i Consellera d’ecologia urbana per Bcomú a Nou Barris. És ambientòloga  especialitzada en gestió de les ciutats, urbanisme i mobilitat sostenible. 

Resultat d'imatges de transición energetica

Aquesta darrera setmana de gener ha estat la més freda dels últims 5 anys a la península ibèrica. Temperatures record i fins i tot neu a indrets on feia un centenar d’anys que no nevava. Malgrat la situació, tot just aquests dies, el preu per kwh ha arribat a apujar al voltant d’un 40% sobre la factura d’un consumidor mig. Des de finals del anys 90, en el moment en que es va liberalitzar el mercat elèctric el preu per kwh no el decideixen els governs, si no que està exposat a subhasta i com podem veure, no segueix ni de bon tros a la llei de l’oferta i la demanda. L’OMIE, l’Operador del Mercado Ibérico de Energía, és la empresa privada que assumeix el sistema d’oferta de compra i venta d’energia elèctrica en el mercat. Aquest organisme escull el preu de l’energia, segons el que ofereixen els productors, distribuïdors,etc.

De forma resumida el preu final acaba sent el de l’oferta més cara. El Ministre Álvaro Nadal del Partit Popular, va explicar que en part aquesta pujada es degut a la pujada del preu del petroli derivada a l’acord de l’OPEP del passat novembre, i la crisi energètica, la sèquia i la paralització del parc nuclear francès. Tot aquest mecanisme mercantil opac, demostra un cop més com és d’ineficient el mercat lliure, antidemocràtic i injust social i ambientalment. En altres països amb governs progressistes, com per exemple Bolívia, el seu president l’any 2012, va expropiar quatre filials d’Iberdrola per poder garantir l’electricitat a un preu equitatiu al seu país.

Una de les formes d’actuar contra el oligopoli elèctric avui dia, per una banda, com a usuari, es realitza contractant petites empreses democràtiques sense intermediaris com per exemple Som Energia. Som energia és una cooperativa de consum que opera des de Girona la qual comercialitza i produeix energia renovable i que tracta d’impulsar un canvi en el model energètic. També els municipis són un actor clau en la construcció de la democràcia energètica i la lluita contra la pobresa energètica. Els municipis del canvi estan implementant moltes línies i accions polítiques en aquest sentit. A Barcelona, l’aposta de  l’Ajuntament passa per recuperar la idea del servei públic associat a l’energia, creant un operador energètic municipal, que serà compatible amb Som Energia, amb fonts d’energies renovables on es redueixi l’impacte ambiental del consum i de la generació d’energia, implicant a la participació ciutadana en el seu procés.

La transició cap a la sobirania energètica passa també pel foment de l’autoconsum energètic i la gestió dels excedents de les energies renovables de les llars, plans d’estalvi, eficiència i autogeneració energètica, programes d’educació i participació per una nova cultura de l’energia, la creació d’oficines ciutadanes per la pobresa energètica, l’establiment de clàusules de lluita contra la pobresa energètica i ambientals en la contractació del subministrament elèctric, o inclús passa també per instar al govern sobre la corresponsabilitat de les empreses subministradores en relació amb la pobres energètica i la creació d’un nou protocol d’actuació en cas de talls de subministrament, entre d’altres. En els darrers anys la pobresa energètica s’ha convertit en una problemàtica i emergència social a combatre des de totes les institucions. Aquesta problemàtica cal que es solucioni de manera justa per tal que tothom tingui una vida digna. Qui més proper està de la ciutadania són els municipis i per això la creació de totes aquestes mesures són indispensables mentre tinguem un govern de dretes a l’estat.

Jennifer Coronado, 22/01/2017

Per visualitzar els vídeos sobre transició de potència energètica:

El desequilibri climàtic creixent força a abandonar ràpidament els combustibles fòssils. Una transició difícil, en què treballen empreses i científics. Cal estalvi, energies renovables i un model de menys potència energètica. Aquí teniu els dos programes emesos:

Part 1

Part 2

 

 

Etiquetes:
X