Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Món i solidaritat   /  El Zeitgeist d’Europa cap a la dreta

El Zeitgeist d’Europa cap a la dreta

Com diu el títol d’aquest article, i molt malauradament, l’esperit de l’època actual a Europa és anar cap a la dreta. Daniel Raventós i Julie Wark fan, en el seu escrit, un repàs de les dinàmiques polítiques i els canvis en les formes d’argumentar, o més aviat d’amagar, les seves ideologies neofexistes per part dels partits polítics de dretes a Europa.

Daniel Raventós: Facultat d’Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona, membre del Comitè de Redacció de SinPermiso i president de la Xarxa Renda Bàsica. És membre del comitè científic d’ATTAC. En el proper mes de juliol apareixerà el seu nou llibre “Renda Bàsica contra la incertesa” de la col·lecció: els reptes de l’economia (Ed. RBA).

Julie Wark és autora del Manifest de drets humans (Barataria, 2011) i membre del Consell Editorial de SinPermiso.

DR

Després de 1945 era una cosa àmpliament assumida que la derrota del feixisme havia establert un punt de referència normatiu. El feixisme era una poma podrida al cistell de la història. Si encara existia, a més dels brutals règims franquista i salazarista de la península ibèrica, era suposadament només en formes aïllades com la Organisation Armée Secrète francesa durant la Guerra d’Algèria i la junta militar grega dels primers anys 70. No obstant això, els símbols i ortodòxies ultradretans s’amagaven sota la superfície, esperant que el neoliberalisme aplanés el camí per a el seu renaixement ideològic com excrescències dels moviments de principis del segle XX o, anant més enrere, del dogma contrarevolucionari post-1789. Els partits polítics d’extrema dreta entesos, en els mitjans d’avui, vesteixen velles ideologies i formes de mobilització de masses amb vestits pseudo-democràtics per imposar les seves versions radicalitzades dels sistemes acceptats. Per tant, poden fins i tot cooptar antics adversaris. Per exemple, al voltant d’un 20% dels gais francesos van votar el Front Nacional (FN) en les actuals eleccions perquè Marine Le Pen va afirmar que els gais estan en perill als països islàmics. I una nova enquesta va suggerir que el 50% dels partidaris esquerrans de Mélenchon transferirien el seu vot a Macron però que el 20% preferia votar Le Pen.

Els mitjans de l’establishment presenten la política de les elits com llunyana i complicada, un assumpte que no és per a la gent normal. Lemes, memes, astúcia que inciti les emocions, símbols i caps de turc reemplacen el debat seriós i la violència mimètica crea un brunzit explosiu que atrau els grups i individus desafectes. Com argumenta Timothy Snyder en On Tyranny (2017), els polítics fan servir un llenguatge altament restringit “per privar al públic dels conceptes necessaris per pensar sobre el passat, el present i el futur”, de manera que l’auto-decepció esdevé un estat d’ànim i així “és com les tiranies es propaguen”. Els refugiats, els immigrants i la UE són culpats pels sentiments d’impotència i tots els mals socials. Un recent sondeig de l’Eurobaròmetre mostra que només el 35% dels europeus veuen la UE com una cosa positiva. Finalment, especialment des que el Tractat de Maastricht de 1992 va anul·lar la jurisdicció nacional sobre alguns temes importants, els polítics nacionals són denunciats com elitistes i inútils.

En les eleccions europees de 2014, els partits d’extrema dreta van aconseguir un rècord del 22,9% dels vots (s’espera que augmenti fins al 37% el 2019). Al parlament formen tres grups més alguns membres no adscrits, majoritàriament del Jobbik d’Hongria, el NPD d’Alemanya, Alba Daurada de Grècia i descontents del FN. Encara que no han establert un front ampli influeixen a governs nacionals o formen part d’ells. La major part culpen la UE de tot, encara que els seus diputats no són reticents a usar els seus avantatges i infraestructura mediàtica com a tribuna privilegiada.

Els majors partits d’extrema dreta estan a Grècia, Hongria, Itàlia, Eslovàquia i Suïssa, i estan en els governs nacionals de Finlàndia, Grècia, Hongria, Lituània, Noruega, Eslovàquia i Suïssa. Com a regla general, “extrema dreta” vol dir que estan a la dreta del Partit Popular Europeu (PPE). No són totalment homogenis però, com assenyala l’analista holandès Cas Mudde, comparteixen la “normalitat patològica” dels seus orígens en la societat convencional i un nucli doctrinal amb variats graus de xenofòbia, etnocentrisme, nacionalisme, racisme, negativisme i populisme. Com el FN de França, canvien el to i el contingut segons com estiguin bufant els vents polítics. La següent llista de vuit partits mostra les principals característiques.

–  Alemanya: Alternativa per Alemanya (2014), amb dos corrents, neoliberal i nacionalista-conservadora, atrau votants anti-establishment, anti-liberalització, antieuropeus, anti-Islam i anti-refugiats.
–  França: el FN és antieuropeu, anti-immigració, anti-finances, antiglobalització i proteccionista. El populisme de Marine Le Pen sembla menys extremista que el del seu pare, però el partit té un nucli dur i una base militant neofeixistes.
–  Holanda: el Partit per la Llibertat és nacionalista, anti-UE, xenòfob (però pro-Israel) i anti-Islam.
–  Grècia: Alba Daurada (1980), anti-UE i obertament neonazi amb visions anti-immigració violentes, veuen la victòria de Donald Trump com un triomf dels “estats ètnicament nets”.
–  Hongria: Jobbik (2003), àmpliament sostingut pels homes joves de classe mitjana amb estudis, és anti-immigració, anti-sionista (pro-musulmà), anti-homosexual, i proteccionista. El seu creixement es deu menys a problemes econòmics que la seva virulència anti-gitana “trencadora de tabús”.
–  Àustria: el nacionalista Partit de la Llibertat vol valors familiars, fronteres fortificades, restricció de beneficis als immigrants i llocs de treball per als austríacs.
–  Eslovàquia: Kotleba és anti-gitano, anti-immigració, antiamericà, antisemita, antieuropeu, anti-OTAN i partidari de la moralitat cristiana.
–  Itàlia: al costat de l’anti-immigració i anti-UE Lliga Nord hi ha molts corrents ideològics, grups i pràctiques d’extrema dreta al nord. Afirmant ser “de dretes i d’esquerres”, la Lliga Nord gaudeix del suport de Marine Le Pen, del Bloc  Identitaire francès, Pegida d’Alemanya i Alba Daurada de Grècia.

El que aquests partits tenen en comú és una anti-política on tot hi cap de greuges i supremacisme nacional vagament formulat. Hi ha més que una mica de veritat en la seva crítica d’Europa i utilitzen això per focalitzar la ràbia sobre objectius vulnerables com els refugiats i els immigrants. Un problema per a l’esquerra, com va mostrar el Brexit, és que s’han apropiat de la paraula “sobirania” quan ataquen a una Unió Europea que ha provat ser enemiga de l’ocupació i els serveis públics. Si el discurs de l’extrema dreta europea és entès en termes de populisme, la definició de Cas Mudde s’ajusta al fenomen: una ideologia de nucli imprecís basada en una distinció maniquea entre “gent pura” i “elit corrupta”, i la defensa d’una sobirania mal definida. “El poble” és contraposat a les elits deshonestes i ineptes i la flexibilitat ideològica difumina les diferències esquerra-dreta quan s’afirma, no incorrectament, que el “poble” està sent privat de drets, valors, prosperitat, identitat i veu. La comunitat “no contaminada” es converteix llavors en l’estàndard per definir qui pertany i qui no.
Aquest model ells / nosaltres, funciona com una àncora d’identitat quan hi ha sentiments generalitzats sense amarrar o anant a la deriva. Les culpes oscil·len suaument entre les elits polítiques i les minories ètniques. Com més pura és la concepció del “poble”, més violent és l’antagonisme cap als forans i major el desig d’enderrocar la democràcia que els inclou. Els mitjans principalment acrítics repeteixen com un lloro el missatge. La recent crisi ha jugat la seva part en el creixement de la dreta però aquella s’ha de veure en totes les seves facetes -existencial (terrorisme), identitat (immigració) i cultural (xenofòbia) – així com l’econòmica. Algunes vegades hi ha una correlació més o menys clara entre el rendiment econòmic d’un país i un gir cap a la dreta de nacionals descontents però això no és generalitzable. De fet, els partits populistes amb les seves bronques de “xovinisme del benestar” contra els immigrants o les transferències de la UE als estats que són durament colpejats per la crisi són principalment reeixides en les parts del nord i occidentals més forts econòmicament de la UE. Afirmant parlar pel poble ( “nosaltres diem el que vosaltres penseu”), el populisme d’extrema dreta és selectiu, aixecant aquest tipus de sentiments forts al voltant dels seus anti-temes favorits que semblen afrontar tots els mals del món. Els partits populistes difereixen dels partits d’extrema dreta en què freqüentment reivindiquen un compromís amb la democràcia i l’imperi de la llei, imitant així als partits liberals. Si bé això ha portat a la marginació d’algunes organitzacions d’extrema dreta més primerenques (com amb el creixement de l’UKIP i el declivi del Partit Nacional Britànic, o el FN de Marine Le Pen desposseint al del seu pare), habitualment tenen una base d’ultres agressius. I al Regne d’Espanya, per exemple, la monarquia borbònica és una hereva directa del règim de Franco, mentre el governant Partit Popular, presumptament de centredreta, té un fort nucli ultradretà, un fet que rarament és esmentat.

Els solitaris extremistes llisquen en les zones grises. Els creixentment acceptats partits d’extrema dreta difereixen dels solitaris ultradretans més en la forma que en el contingut. Potser no exposen obertament les posicions i accions dels solitaris però això no vol dir que no es beneficiïn de les mateixes. Un recent estudi del Royal United Services Institute del Regne Unit mostra que aquests fanàtics no estan tan separats com àmpliament es pensa. Els perills de normalitzar l’extremisme destaquen pel fet que, en el seu manifest de 1.500 pàgines, Anders Behring Breivik, qui va assassinar a 73 persones a Noruega el 2011, es basa en gran mesura en la ideologia populista de dretes d’Europa. Les influències transatlàntiques estan així mateix clares en les seves llargues cites d’una publicació del 2004 de l’US Free Congress, editada i parcialment autoritzada pel paleo-conservador William S. Lind.

Com Toby Archer assenyala en el seu assaig “Breivik’s Mindset: The Counterjihad and the New Transatlantic Anti-Muslim Right” (2013), la contra-jihad europea és “fonamentalment un producte dels atacs de l’11-S sobre els Estats Units i la connectivitat provocada per internet durant l’última dècada”. Contrarestant el racisme manifest de l’extrema dreta amb una “crítica liberal” de l’Islam, la contra-jihad dota eficaçment a la política anti-Islam amb cert grau de respectabilitat i per tant acull un espectre polític molt més ampli del que generalment es reconeix, inclosos defensors de la “tradició liberal clàssica”. Aquesta convergència de l’extrema dreta nord-americana i europea requereix un escrutini més proper i hauria de fer sonar les alarmes ara que Donald Trump i la seva estratègia en cap Steve Bannon no s’avergonyeixen de mostrar el seu suport a Marine Le Pen.

L’Europa “social” mai va ser una preocupació important de l’Estat supranacional de la Unió Europea, en el qual els financers internacionals obtenen beneficis d’un sistema econòmic trencat, els serveis públics nacionals s’esfondren, els inversors en la seva privatització es fan més rics i les poblacions són castigades amb mesures d’austeritat més dures. Les eleccions en els estats afeblits designen candidats que treballen dins el sistema per soscavar encara més. La corrupció és desenfrenada i sofisticada i, com assenyala l’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, la corrupció és una forma de violència social.
El menyspreu tot just ocult dels líders de la UE pel “poble” alimenta una reacció anti-tot contra aquesta oligarquia política que destrossa la democràcia que suposadament sosté. Els votants es mostren indiferents davant la política d’extrema dreta, i l’esquerra, també anti-establishment, no tenen massa alternatives. El lema del 99% versus l’1% aconsegueix gent als carrers, però no és la política de principis estratègics (que ara apareix més en el nivell municipal que en qualsevol altre lloc, o en el suport cada vegada més popular per la renda bàsica universal, per exemple). A França, gran part del discurs del FN podria provenir de les boques de Fillon, Nicolas Sarkozy i Manuel Valls. Mentrestant, Le Pen pren el vell concepte de laïcité i -abracadabra! – el converteix en anticlericalisme dirigit contra l’Islam. Le Pen efectivament no és laica, és multiconfessional (l’Estat reconeix com a interlocutors polítics a totes les comunitats ètniques o religioses) i no laica-republicana: la religió és un assumpte purament privat, i l’Estat és completament indiferent al respecte perquè no reconeix com interlocutors polítics a les diferents “comunitats” de fidels, com així se’n diuen.
Les campanyes nacionalistes de dretes, entre les quals s’expliquen el Brexit i Donald Trump, fan dues afirmacions fonamentals en molts països occidentals: elevar als treballadors en una economia globalitzada i bloquejar la immigració. Els xocs sobre la cultura i l’economia semblen estar impulsant el sorgiment de l’extrema dreta, però el discurs exaltat disfressa altre desastre, és a dir, la pèrdua de confiança en les institucions (precisament l’àrea on els moviments municipals d’esquerra estan funcionant). El sorgiment de l’extrema dreta és un símptoma ominós d’una crisi molt més greu. Per tant, hi ha una necessitat urgent d’estudiar per què la política dominant ha fracassat en tots els nivells per complir les seves promeses. Les polítiques republicanes democràtiques, que reflecteixen genuïnament les reivindicacions d’Europa de defensar la llibertat universal, la justícia i la dignitat humana, són necessàries perquè el continent no s’enfonsi més en la claveguera de la intolerància que ara es propugna “democràticament” per una bona part de l’espectre polític.

Daniel Raventós i Julie Wark 

Llegir l’article a Sin permiso: Aquí

Etiquetes:
X