Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Pensament crític   /  Els seminaris republicans de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya: una aproximació al concepte de fraternitat

Els seminaris republicans de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya: una aproximació al concepte de fraternitat

El Marc Verneda i la Cristina Bedmar han participat al seminari republicà de la UPEC i ens en fan aquesta ressenya.

El passat 14 de juny de 2018, la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya va encetar el seu projecte titulat “seminaris republicans”, on els participants a aquestes trobades són convidats a endinsar-se als valors republicans, tot realitzant una reflexió al voltant de l’evolució d’aquests conceptes i quin és el seu significat actual. El primer d’aquests seminaris republicans va girar al voltant del sovint oblidat valor de la fraternitat.

A través de la presentació del llibre “El derecho a la fraternidad”, Angel Puyol, que és professor d’Ètica i Filosofia política a la Universitat Autònoma de Barcelona, va presentar la seva aproximació al concepte de fraternitat, il·lustrant des de la definició inicial del concepte fins a l’oblit en el que sovint cau en els nostres dies. Aquesta caiguda en l’oblit de la fraternitat, però, no és pas una casualitat: és una conseqüència directa de l’interès per crear una societat cada vegada més individualista, tot i que encara segueixen vigents i presents molts conceptes i valors que són hereus i reminiscències de la nostra vida col·lectiva com a societat. Un dels motius que ha portat l’esquerra a abandonar a la seva sort al valor republicà de la fraternitat, segons Puyol, ha estat l’apropiació que la moral, més ben dit, que les diverses morals han fet del concepte. La fraternitat, però, va molt més enllà, i apel·la directament a la política: fa referència a la unió (a l’època de la Revolució Francesa, a la unió dels revolucionaris com a grup), té una vessant assistencial (apela al dret a la redistribució econòmica, el dret a l’aliment)  i apel·la a l’emancipació (dret a la ciutadania, a la igualtat plena). Per últim, Angel Puyol va voler deixar ben clara la definició de fraternitat, per tal d’evitar caure en veure-la com a sinònim de solidaritat: la fraternitat és un concepte relacional que descriu un vincle d’igualtat, és a dir, es descriu com el vincle entre iguals obligats a ajudar-se entre ells. Una vegada acabada l’exposició, es va obrir un petit debat per tal de deliberar de forma conjunta i pensar sobre aquesta evolució i marginalitat del concepte de fraternitat.

Un seminari és sempre una oportunitat per aprofundir en un tema concret. Tal com explicava l’autor, la fraternitat és el valor republicà que, per interès dels liberals i apropiació de la moralitat, més s’ha allunyat del vocabulari i els argumentaris dels partits d’esquerres que diuen fonamentar-se en aquests valors republicans. Gràcies a les reduïdes dimensions del grup, es va crear una bona dinàmica d’intercanvi i debat, que va permetre clarificar dubtes respecte el concepte de fraternitat i entendre millor la necessitat de no només recuperar-lo, sinó reivindicar-lo com a propi. La llibertat i la igualtat, està clar, són valors centrals en qualsevol projecte polític, però cap projecte polític serà veritablement republicà si no és capaç d’incloure la fraternitat, que al cap i a la fi, és el valor capaç de detectar i resoldre els problemes que ni igualtat ni llibertat veuen.

Podeu veure el vídeo del seminari aquí.

Deixa un comentari

X