Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Béns comuns   /  És necessària una altra política forestal per evitar incendis com el de Portugal

És necessària una altra política forestal per evitar incendis com el de Portugal

El foc de Portugal amb les seves conseqüències mortals ha posat de manifest el resultat de les nefastes polítiques forestals que s’estan implementant a moltes zones del mediterrani. La substitució massiva de les espècies autòctones, adaptades a les condicions climàtiques locals, per espècies com l’eucaliptus, de creixement ràpid i extremadament piròfil, són la causa del que avui s’anomenen GIF (Grans Incendis Forestals). Aquest son una petita part dels focs que tenim cada any, però la seva virulència i capacitat de devastació els fa extremadament perillosos. Darrere aquesta pèssima gestió de les masses forestals ibèriques hi ha els processos d’abandonament del camp i la desaparició que han convertit el tradicional mosaic agro forestal mediterrani en grans continus de bosc, jove, poc estructurat i molt propici a catàstrofes com les que estem vivint. El procés de canvi climàtic, amb una major incidència de sequeres i calorades només pot fer que agreujar el problema. Avui cal més que mai una política forestal decidida i una recuperació de la vida pagesa. Ens hi juguem molt més que uns boscos.

En aquest sentit, proposem la lectura de l’article següent, publicat per Ecologistas en Acción, sobre la situació crítica en la qual s’ha trobat Portugal aquest mes de juny i el podem lligar, malauradament, amb un altre terrible exemple dels processos que podem viure arran de les calorades i sequeres units a aquesta mala gestió del territori: l’incendi declarat aquest dissabte a la nit a Doñana. Ecologistas en Acción s’ha pronunciat també en aquest sentit i ha publicat aquest manifest que també recomanem llegir.

incendios portugal

  • Amb motiu del tràgic gran incendi de Pedrógão Gran, Castanheira de Pera i Figueiró dos Vins a Portugal, Ecologistes en Acció vol traslladar el seu condol als familiars de les víctimes i a la ciutadania dels municipis afectats i mostrar la seva solidaritat amb el poble de Portugal.
  • L’organització ecologista denuncia que un dels principals responsable dels greus incendis forestals que any rere any es repeteixen a la Península Ibèrica és la nefasta política forestal desenvolupada pels governs de Portugal i d’Espanya durant dècades.
  • L’increment de les temperatures i l’escassetat de pluja com a conseqüència de l’escalfament global augmenten la freqüència i la intensitat d’aquests grans incendis. És urgent reduir les emissions i facilitar l’adaptació dels ecosistemes.

L’organització ecologista portuguesa Quercus porta anys advertint de la necessitat que s’aproven polítiques públiques a llarg termini, que promoguin la gestió sostenible del bosc i de l’espai rural i que facin el territori més resilient als incendis. No obstant això, l’anterior Govern de Portugal, de forma totalment irresponsable, va aprovar un règim d’arborització (conegut per la ‘Llei de l’eucaliptus’ ja que afavoreix de forma descarada aquesta espècie) que promou l’expansió dels eucaliptols i el consegüent augment de la propagació i severitat dels incendis forestals. Per això resulta urgent que l’actual Govern portuguès derogui aquesta llei, ja que l’eucaliptus és ja l’espècie forestal que ocupa la àrea més gran a Portugal. Supera el pi brau i a l’alzina surera en ocupar l’escandalosa superfície de 900.000 hectàrees. L’existència d’enormes taques contínues d’eucaliptus, de vegades de milers d’hectàrees, augmenta considerablement el risc d’incendis de gran intensitat, ja que l’eucaliptus és una espècie molt inflamable.

A l’Estat espanyol els incendis forestals també tenen una relació directa amb una nefasta gestió forestal. Les superfícies més afectades pels grans incendis forestals (GIF) són els espais forestals artificials o degradats, derivats de repoblacions o cultius forestals (40%) o de matolls (33%). En els espais forestals que pateixen els GIF les espècies dominants són els pins (58%), seguits de diferents espècies de matoll, com ara brucs, ginestes o estepes (21%). Les muntanyes que resulten ser menys afectats pels grans incendis forestals són, en un 14% dels casos, els boscos naturals ben conservats, principalment de quercines (alzines, roures o sureres). Les Illes Canàries, amb cinc casos en el període estudiat, suposen una singularitat en aquest context, ja que presenten pinars autòctons de pi canari, molt proclius als grans incendis.

Les elevades temperatures i l’escassetat de pluges dels últims mesos també han estat clau en la propagació i rapidesa amb la que va avançar el foc. Les dades mostren amb gran contundència com a conseqüència del canvi climàtic les onades de calor i l’escassetat de pluges a la Península Ibèrica seran cada vegada més freqüents i intenses. En aquest sentit resulta fonamental no només procedir amb la disminució de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, sinó amb l’adaptació dels ecosistemes a les noves condicions mitjançant la recuperació dels boscos autòctons, molt més resistents a les sequeres i els incendis.

Per a Ecologistes en Acció resulta evident que el bon estat de conservació dels nostres boscos naturals és el millor instrument per evitar els GIF i que l’actuació en les zones de repoblació o degradades mereixen més atenció de cara a una millor prevenció.

Ecologistes en Acció, alhora que es solidaritza amb les víctimes del sinistre i les seves famílies, vol fer un reconeixement a la tasca del personal d’extinció d’incendis, així com la del voluntariat. De fet, l’organització ecologista transmetrà la seva solidaritat a Portugal en el Llibre de Condol per les víctimes que l’ambaixada ha obert a la seva seu de Passeig de la Castellana 58, Madrid.

 Incendis al 2017

A l’Estat espanyol els primers cinc mesos d’aquest any no només no s’han lliurat dels incendis, sinó que tant el nombre d’incendis com el d’hectàrees afectades ha estat molt per sobre de la mitjana. Concretament, de l’1 de gener al 31 de maig s’han produït 6.119 sinistres (la suma de conats i incendis) quan la mitjana anual en aquest període és de 4.897 sinistres. També la superfície forestal afectada ha estat superior a la mitjana, 38.199,69 hectàrees enfront de les 25.371,06 hectàrees de la mitjana. En els últims deu anys només es va superar un nombre similar d’hectàrees cremades en els primers cinc mesos el 2012. Aquestes dades no signifiquen necessàriament que aquest estiu el nombre d’incendis o d’hectàrees cremades hagi de ser molt elevat. Però donades les condicions meteorològiques que estem vivint i el fet que les administracions competents no hagin pres en els últims anys mesures suficients per actuar sobre les principals causes dels incendis ni per aconseguir una millor conservació de les nostres masses forestals, és una cosa que no pot descartar-se.

 

Articles relacionats:

[Informe] Grandes incendios forestales en España 2012-2016

Llegir l’article a ecologistas en acción:

http://www.ecologistasenaccion.org/article34540.html#.WUqW3DE6OIo.facebook

Etiquetes: ,
X