Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Drets cívics i socials   /  EUA: RETIRIN ELS CÀRRECS CONTRA JULIAN ASSANGE

EUA: RETIRIN ELS CÀRRECS CONTRA JULIAN ASSANGE

Diem no a l’extradició de Julian Assange als EUA, on estaria seriosament exposat a patir violacions dels drets humans, i demanem la retirada dels càrrecs d’espionatge i altres càrrecs connexos contra Assange derivats de les seves activitats periodístiques i d’investigació.


Julian Assange, fundador de Wikileaks, està detingut a la presó d’alta seguretat de Belmarsh, al Regne Unit, a causa d’una petició d’extradició presentada pels EUA, deguda a la publicació de documents als quals va tenir accés pel seu treball a Wikileaks. Està acusat de divulgar documents secrets, que entre altres coses informaven de possibles crims de guerra comesos per l’exèrcit dels EUA. Per Amnistia Internacional, aquesta activitat és un reflex de la feina que de forma habitual realitzen els periodistes d’investigació en l’exercici de la seva professió, i no hauria de ser castigat. La persecució de Julian Assange equival a un atac a la llibertat d’expressió.

Amnistia Internacional s’oposa a qualsevol possibilitat que Julian Assange sigui extradit o traslladat de qualsevol altra forma als EUA, on estaria seriosament exposat a patir violacions dels drets humans, incloses unes possibles condicions de detenció que podrien equivaler a la tortura o els maltractaments, com la reclusió prolongada en solitari. El fet d’haver estat objecte d’una campanya pública negativa per part de les màximes autoritats nord-americanes menyscaba el seu dret a la presumpció d’innocència i comporta un risc de judici injust.

Per Amnistia Internacional, jutjar a Julian Assange pel seu treball d’investigació tindria un efecte amedrentador sobre els professionals dels mitjans de comunicació i els que denuncien actuacions governamentals indegudes i publiquen informació procedent de fonts creïbles. Al seu torn, això afectaria el dret de la ciutadania a saber què fan els seus governs. Per tot això, Amnistia Internacional demana que es retirin els càrrecs d’espionatge i altres càrrecs connexos contra Julian Assange derivats de les seves activitats periodístiques i d’investigació.

Signa!

Actualització (7 de setembre):
La vista sobre l’extradició de Julian Assange es reprèn avui i s’espera que duri diverses setmanes. S’hi decidirà la sol·licitud de l’administració Trump d’extradir Julian Assange als Estats Units, on podria ser condemnat a un màxim de 175 anys de presó per publicar materials que documenten possibles crims de guerra comesos per les forces armades nord-americanes.

 

Més informació

Comentaris, opinions, informació addicional: 1

  • Salvador Oliva Solà

    12 de setembre de 2020

    La persecuciòn de posibles crimenes de guerra debe ser agradecida pués ello va contra la impunidad de los criminales. Gracias Juliàn Àssange.
    Mañana podria ser qualquiera el assesinado

Deixa un comentari

X