Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Feminismes   /  Febrer 1917: Les dones inicien la revolució

Febrer 1917: Les dones inicien la revolució

Miquel Salas, sindicalista i membre del Consell Editorial de Sin Permiso va publicar el 26 de febrer passat l’article següent sobre el paper de les dones a la revolució russa de 1917. Un gran article que ensenya la part oculta de la història i com les dones estan al centre dels moviments socials encara que no s’acostumi a reconèixer-ho. Això està canviant gràcies a articles com aquests.

feb-russian-revolution-1917

Avançant juntes, sota la bella llum del dia,
Mil fosques cuines, mil lúgubres fàbriques
S’il·luminen amb l’esplendor d’un raig de llum,
Perquè la gent ens sent cantar: “Pa i Roses, Pa i Roses”
(James Oppenheimer.
Poesia inspirada en la vaga d’obreres tèxtils
el 1912 a Lawrence, Massachusetts)

Entre les diverses complexitats de la revolució russa, una consisteix a dir li revolució de febrer al que en realitat va començar el 8 de març. Sota el tsarisme, Rússia mantenia el calendari julià, que diferia en 13 dies del calendari occidental. Així que, mentre a Espanya es feia de dia un 23 de febrer, a Rússia era 8 de març, el Dia Internacional de la Dona. Sembla que aquest dia va començar fred i assolellat. Un dels temes de conversa al Petrograd burgès era l’estrena al teatre Alexandrinskii de l’obra teatral Mascarada, dirigida per Meyerhold (autor i director teatral que s’unirà a la revolució i que exercirà una gran influència en el teatre del segle XX) . Als barris obrers les preocupacions eren molt diferents. A mitjans de gener va començar a faltar el pa; al febrer, Petrograd va rebre tot just la meitat del que s’havia percebut al desembre, i en la resta de Rússia la situació no era millor. Des de l’inici de la guerra el preu del carbó s’havia quintuplicat i els aliments multiplicat per set. El pa s’havia convertit en el menjar principal i gairebé l’únic. La policia política, l’Ojrana, té els ulls ben oberts i adverteix: “Els nens es moren de fam en el sentit més literal de la paraula”. Un altre informant escriu: “Si hi ha una revolució, serà una revolta de la fam”. “Un abisme s’obre entre les masses i el govern”, advertia un altre agent.

Pel 8 de març no estaven previstes grans accions, més enllà del repartiment d’octavetes i alguna assemblea. El primer Dia de la Dona a Rússia va ser commemorat el 3 de març de 1913. En 1914, quan es va instituir el 8 de març, les organitzadores van caure preses i no hi va haver convocatòria. Els anys següents, en plena guerra imperialista, la commemoració no va tenir una especial importància. Ningú havia previst que aquest dia les dones obreres iniciessin la revolució.

Al febrer de 1917, el 47 per cent de la classe obrera de Petrograd eren dones. Molts homes eren al front. Les obreres eren majoria en la indústria tèxtil, del cuir i del cautxú, i nombroses en oficis que abans havien tingut vedats: els tramvies, les impremtes o la indústria metal·lúrgica, on hi havia unes 20.000. Les obreres eren també mares: havien de garantir el pa dels seus fills. I, abans d’anar a la fàbrica, feien interminables cues (unes 40 hores setmanals) per aconseguir una mica de menjar, acampant durant la nit, en ple hivern rus. Els informes policials recullen que allà van aprendre “a insultar a Déu i al tsar, però més al tsar”; i alerten que: “són material inflamable que només necessita una espurna per esclatar”.

El fet és que les dones d’algunes empreses tèxtils del barri de Viborg van decidir declarar-se en vaga. A les deu del matí s’havien reunit unes vint mil. A la crida de les dones, els obrers d’algunes fàbriques es van unir a la manifestació. Un treballador de la fàbrica mecànica Nobel recorda: “Podíem sentir les veus de les dones en els carrers des de les finestres del nostre departament: ‘A baix la carestia! A baix la fam! ‘Pa per als treballadors!’. Diversos camarades vam córrer a les finestres … Les portes del molí número 1 Bolshaia Sampsonievskaia havien estat obertes. Masses de dones treballadores omplien els carrers. Aquelles que ens havien vist van començar a moure els seus braços i cridaven ‘Veniu! Deixin de treballar! ‘. Llançaven boles de neu a les finestres. Vam decidir unir-nos a la manifestació “. Es calcula que al voltant de 90.000 obreres i obrers van participar en la vaga. En les seves Memòries, el que era governador de la ciutat, Alexander P. Balk, escriu:” En retirar-se, el general Goblachev em va informar, una vegada més, que la manifestació del dia era un complet misteri per a ell i que era possible que no passés res al dia següent “. S’equivocava.

L’endemà, 24 de febrer, el moviment s’amplia encara molt més. Gairebé la meitat de les obreres i obrers estan en vaga. A l’exigència de “Pa” se li uneixen les consignes de “A baix el tsar” i “A baix la guerra”. Grans manifestacions es dirigeixen cap al centre de la ciutat. La policia ha aixecat els ponts que separen els barris obrers del centre, però el riu Neva encara està gelat i milers de vaguistes s’atreveixen a creuar-lo. Se succeeixen els enfrontaments amb la policia i apareixen també els temuts cosacs. L’obrer Ilya Mitrofanovich Gordienko recorda la jornada: “Les obreres van prendre la iniciativa, van envoltar als cosacs amb una compacta cadena humana. Cridaven: “Els nostres marits, pares i germans estan al front”. “I aquí suportem la fam, la càrrega de treball, els insults, les humiliacions i els abusos. Vostès també tenen mares, esposes, germanes i fills, ¡exigim pa i la fi de la guerra! “. Els oficials, tement la influència de l’agitació sobre els cosacs, van donar una ordre. Els cosacs es van preparar. Tots van córrer a cobrir-se, agafant pedres o peces de metall, a punt per llançar-los. No obstant això, els cosacs van cavalcar, van passar sense atacar-nos; després van donar mitja volta i tornar. Les masses els van saludar amb crits de “Visca!”, Malgrat que el cor no podia creure-ho i la ment dictava precaució “

El moviment ja és imparable. La vaga és ja una vaga general, sobretot després que el dia 25 la fàbrica Putilov, en la qual treballen 30.000 persones, decideix unir-se. També se sumen els estudiants. Al final del dia alguns barris estan en mans dels rebels. Les comissaries han estat assaltades o abandonades. “Un aixecament revolucionari que duri diversos dies només es pot imposar i triomfar a condició d’elevar progressivament d’esglaó en esglaó, registrant tots els dies nous èxits. Una treva en el desenvolupament dels èxits és perillosa. Si el moviment s’atura i patina, pot ser el fracàs ” escriu Trotski a La Història de la Revolució Russa.

El 26 és diumenge, i estan tancades les fàbriques, el lloc natural on reunir-se. Sorgeixen alguns dubtes. És possible seguir endavant? Quina serà l’actitud de l’exèrcit? En el record està present l’experiència de 1905. El tsar Nicolau II ha donat l’ordre d’acabar amb els disturbis “demà mateix”. Durant el dia, milers de persones segueixen manifestant-se per la ciutat. Se succeeixen els enfrontaments, però també el contacte entre els obrers i obreres i els cosacs i els soldats. Creix la confiança de la massa obrera, tot i les càrregues i fins i tot ametrallaments, les manifestacions no es dissolen, tornen a reunir-se, tornen a trobar-se amb els soldats, i els diuen: “No disparis contra els teus germans i germanes”, i afegeixen : “Uneix-te a nosaltres”. Els dubtes comencen a sorgir. Els soldats ja no són els de 1905. Molts han estat al front i han vist el que suposa la guerra. Saben del sofriment i fam de la població, i també de les seves mares i germans i germanes. Els dubtes comencen a assaltar les consciències. També les dones van jugar un paper decisiu. Escriu Trotski: “La dona obrera representa un gran paper en l’acostament entre els obrers i els soldats. Més audaçment que l’home, penetra en les files dels soldats, agafa amb les seves mans els fusells, implora, gairebé ordena: «Desvieu les baionetes i veniu amb nosaltres». Els soldats es commouen, s’avergonyeixen, es miren inquiets, vacil·len; un d’ells es decideix: les baionetes desapareixen, les files s’obren, estremeix l’aire un hurra entusiasta i agraït; els soldats es veuen envoltats de gent que discuteix, increpa i incita: la revolució ha fet un altre pas cap endavant. “

El moment decisiu ha arribat. S’organitzen mítings a les portes de les casernes. En alguns dels oficials aconsegueixen dissoldre a la massa obrera, en altres no s’atreveixen. A boca de nit, es rebel·la el regiment Pavlovsky. En les primeres hores del matí del 27, els oficials del regiment Volynski intenten mobilitzar les seves tropes contra els treballadors. Els soldats es neguen a marxar. Davant de les amenaces dels oficials, un sergent dispara contra un comandant; en el tiroteig moren diversos oficials. Amb aquests trets, els soldats del Volynski s’uneixen a la revolució: només la seva victòria podrà salvar-los de la forca. Copiant la tàctica de les obreres i obrers, es dirigeixen a la resta de casernes per animar-los a unir-se a la lluita de tot el poble. Les condicions estaven madures, només van trobar oposició en alguns oficials. La insurrecció ha triomfat. Les obreres i obrers, tota la classe treballadora, els soldats, majoritàriament pagesos amb uniforme, han vençut. És la fi d’una monarquia, de suposat origen diví, de més de 300 anys d’existència que amb prou feines aconsegueix trobar força social o armada que la defensi.

L’emancipació de la dona

Al febrer de 1917 les dones van iniciar la revolució i, però, en la memòria ha quedat poc reconeixement de les seves gestes. Ni tan sols entre els dirigents de la revolució es recorden els noms d’Alexandra Kollontai o de Nadiezna Krupskaia, dones que van ocupar un lloc dirigent durant el procés revolucionari o al govern soviètic. Les obreres de Petrograd van simbolitzar amb la seva acció també una ruptura amb el seu opressió específica com a dones, i la revolució va reconèixer immediatament que les grans transformacions socials i polítiques serien incompletes sense aconseguir la plena emancipació de les dones.

Des de febrer a octubre de 1917, van participar en el moviment revolucionari i es van organitzar autònomament en la defensa de les seves pròpies reivindicacions. Serveixi com a exemple que en els dies previs a la insurrecció d’octubre es va reunir una conferència de dones representants de 50.000 treballadores de tota Rússia. Per a les dones la victòria de la revolució era també el primer pas per a la seva emancipació. En aquesta època, les lleis tsaristes declaraven que la dona havia de “obeir el seu marit com a cap de família, ser amant i respectuosa …”; no podia tenir passaport o treballar sense el consentiment del marit; el divorci estava en mans de l’Església, és a dir, pràcticament no existia; el marit es convertia fins i tot en amo de qualsevol herència que rebés la dona; a les fàbriques, les dones havien de suportar jornades esgotadores cobrant menys que els homes i sense cap protecció per la maternitat. Al camp, la situació encara era pitjor, la dona camperola era gairebé una esclava, de la feina i de la llar.

El govern sorgit de la revolució d’Octubre va establir lleis que permetien o feien possible la igualtat política i social de la dona. Es va establir el dret al vot ia ser elegides per a càrrecs públics; es va legalitzar el dret al divorci i la igualtat absoluta davant la llei entre marit i dona, es va acabar amb la dominació legal del marit i les dones podien triar els seus propis cognoms; es va legalitzar l’avortament; es van abolir les lleis en contra de l’homosexualitat; es va legislar a favor de la igualtat del salari entre homes i dones; es va aprovar la llicència per maternitat de 4 mesos abans i després del part, la gratuïtat de la cura dels nens i mesures per a la protecció en el treball per a les dones embarassades. Potser avui algunes d’aquestes mesures no semblin extraordinàries, però en els inicis del segle XX, i més en l’endarrerida Rússia, van canviar radicalment les bases socials de l’opressió de la dona.

Tanmateix, una cosa són les lleis i una altra la dura realitat. No és aquest el lloc per aprofundir en els dèficits, errors i retrocessos que l’emancipació de la dona va patir en la Rússia soviètica. Diguem només que es va trencar l’esperança que el desenvolupament econòmic facilitaria la igualtat real, que no va ser capaç d’imposar-se a la realitat d’un país endarrerit i aïllat pel fracàs de la revolució en la resta d’Europa; i que posteriorment es va trobar amb la reacció social que a partir dels anys 30 va representar l’estalinisme, especialment en l’àmbit dels drets de la dona (prohibició de l’avortament, enaltiment de la dona com a mare, limitacions al divorci, etc.). Estudiar i recuperar les experiències de l’emancipació de la dona en el procés revolucionari poden ser útils per a l’actual procés del seu alliberament. Les tendències de la societat, cap endavant o cap enrere, tenen sempre la seva línia més sensible en el reconeixement dels drets de la dona, no només legals sinó també en l’establiment de les bases materials per aconseguir la igualtat real.

Alexandra Kollontai, una de les revolucionàries russes que més va treballar i va lluitar per la igualtat, es va imaginar així el futur: “1. Igualtat, amb la desaparició de la poderosa autosuficiència masculina i de la submissió servil de la dona. 2. Reconeixement mutu i recíproc dels drets i desaparició dels sentiments de propietat. 3. Sensibilitat fraterna, juntament amb un art que permetrà l’assimilació i comprensió de les transformacions psíquiques que es reprodueixen en l’ànima de l’estimat “.

poster_17_mujeres

La paradoxa de febrer

N’hi va haver prou l’aixecament de la població de Petrograd per acabar amb el tsarisme. Moscou, la segona ciutat de Rússia en aquest moment, es va unir quan el triomf ja estava assegurat i així va ser també a la resta del país. No hi ha cap dubte del caràcter de classe de la revolució. Un economista liberal de l’època, Tugan Baranovski, ho va explicar amb precisió: “No van ser les tropes, sinó els obrers els qui van iniciar la insurrecció; no els generals, sinó els soldats que es van presentar davant la Duma (parlament rus). Els soldats donaven suport als obrers no perquè obeeixen dòcilment les ordres dels seus oficials, sinó perquè […] sentien el lligam que els unia els obrers com una classe composta de treballadors, com a part d’ells mateixos. Els pagesos i els obrers: heus aquí les dues classes socials que han fet  la revolució russa “. Una altra de les complexitats del moviment revolucionari consisteix a entendre per què si les forces que van lluitar tenien un contingut de classe tan determinat, el poder acabar, en primera instància, en mans de la burgesia, que res havia fet per acabar amb el tsarisme. Sovint, les revolucions no són capaçes d’expressar una relació directa entre les classes socials i el poder. En tot moviment revolucionari les classes treballadores i els camperols, els estudiants o els soldats han estat la base mobilitzada dels processos revolucionaris, però, en la majoria de les ocasions, en vèncer, algun sector de la burgesia o la petita burgesia els ha arrabassat el que havien conquerit al carrer.

Al febrer de 1917, els burgesos temien més a les masses que al tsarisme, amb el qual havien establert estrets llaços. En els primers dies de la revolució van intentar buscar un acord amb el tsar, i quan van veure que era impossible, van intentar mantenir el tsarisme triant al seu fill o, com a regent, a un germà del tsar. Era tanta la seva desesperació que a Miliukov, el dirigent del partit de la burgesia, no li importava dir: “Un d’ells és un nen malalt i l’altre un home completament ximple”, però que l’important era salvar Rússia, és a dir, els seus negocis.

En els mateixos dies, fins i tot en el mateix edifici (el palau de la Duma) on els burgesos sospiraven per la continuïtat del tsarisme, es formava el soviet, l’organisme que representava legítima i directament a les masses treballadors. Els soviets van sorgir en la revolució de 1905, i des de llavors van formar part de l’imaginari de la classe treballadora. La seva formació va ser un fet natural, impulsat i acceptat per totes les tendències polítiques del moviment obrer com a expressió de la vaga general i la insurrecció. Al principi va ser una coordinació de dirigents polítics i representants reconeguts de la classe treballadora, però immediatament es va procedir a l’elecció de representants directes a les fàbriques, barris i casernes. A la pràctica, els soviets van començar a exercir el poder, eren els únics organismes reconeguts per la població. Un diputat del bloc burgès recorda: “El soviet es va apoderar de totes les oficines de Correus i Telègrafs i de Ràdio, de totes les estacions de ferrocarril, de totes les impremtes, de manera que, sense autorització, era impossible cursar un telegrama, sortir de Petrograd o escriure un manifest “. Un representant del tsarisme els diu als dirigents de l’esquerra: “El poder està en les vostres mans; ens podeu enviar detenir tots nosaltres “. I, però, el govern provisional que sorgeix de la revolució de febrer està encapçalat pels burgesos.

La paradoxa consisteix en què els socialistes moderats, els menxevics, que en aquest moment tenen la confiança de la majoria treballadora, consideraven que la revolució que enderroqués al tsarisme havia de ser “una revolució burgesa”, limitar-se al reconeixement de les llibertats i a algunes reformes. Aquesta visió escolàstica que el desenvolupament de la societat està predeterminat i ha de seguir unes etapes fixades per endavant no encaixava amb l’evolució de la societat, i menys encara amb l’esclat de la guerra imperialista. Les masses treballadores havien realitzat la revolució; no confiaven en els partits burgesos i començaven a construir els seus organismes de govern (els soviets), i els socialistes moderats deixaven de banda la solució dels greus problemes de la guerra, la república, la terra, la jornada de vuit hores, etc. per donar el poder als burgesos. Paradoxes dels processos revolucionaris. Seran necessaris uns quants mesos perquè l’experiència convenci a les masses treballadores que han de prendre el destí a les seves pròpies mans, prendre el poder per aconseguir la pau, repartir la terra, exercir tots els drets democràtics i iniciar el camí cap al socialisme.

Lenin, que encara no havia pogut viatjar a Rússia, va escriure en les seves Cartes des de lluny: “La revolució va ser obra del proletariat […] exigeix pa, pau i llibertat; exigeix una república i simpatitza amb el socialisme […] (els burgesos) volen burlar la voluntat, o els anhels de la immensa majoria de la població “Davant els supòsits disturbis i anarquia, Lenininsistía:” Els obrers volen una república, i una república és un govern més “d’ordre” que la monarquia […] Són precisament els capitalistes els que introdueixen l’anarquia i la guerra a la societat humana”.

Endarreriment en drets

Les condicions de les dones a l’Espanya de 1917 no eren millors que les de Rússia sota el tsarisme. La dona necessitava l’autorització del marit per a qualsevol iniciativa; signar contractes, realitzar compres, ni tan sols podia vendre propietats que fossin seves per herència de pares, etc. El Codi Penal imposava dures sancions per a aquelles dones que insultessin o no fessin el que el marit els hi deia de fer. Les dones no tenien dret al vot, ni existia el divorci, ni de bon tros el dret a l’avortament. La influència de l’Església Catòlica en tots els àmbits de la vida social i política va imposar condicions terribles a les dones. En aquesta època, el 70% de la població femenina és analfabeta, enfront d’un 55% dels homes. En 1910, unes 729.628 dones reben ensenyament, el que suposa el 23’6% d’aquelles que es trobaven en edat de fer-ho Fins a 1910, no se’ls reconeix el dret a l’educació superior. La primera catedràtica, l’escriptora Emilia Pardo Bazán, ho és en 1916. En 1919 només hi ha 300 universitàries a tot Espanya.

En l’àmbit laboral la situació no era millor. La neutralitat espanyola va facilitar durant els primers anys de la guerra un desenvolupament industrial i comercial molt important. De 1910 a 1918, el nombre de miners va passar de 90.000-133.000; el de metal·lúrgics de 61000-200,000; en el tèxtil de 125.000-213.000 i en els transports de 155.000-212.000. (Juan A. Lacomba. La crisis española de 1917) Això va representar també una important incorporació de la dona, difícil de quantificar perquè en molts casos es va tractar d’ocupació irregular. Les dones eren majoria en el sector del tèxtil, cuir, o alimentació, i la seva presència era notable en sectors molt masculinitzats. Per exemple, a principis de segle, el 10% de la plantilla del carbó a Astúries eren dones; també el 7% a la mineria de ferro de Biscaia i en les mines de plom de Còrdova, per la qual cosa és fàcil deduir que en 1917 la seva presència devia ser més gran. S’ocupaven del transport i de l’insistència del mineral en superfície i d’altres ocupacions complementàries. El seu sou, però, solia ser un 50% inferior al de l’home; es considerava que formava part del complement salarial de l’home i poquíssimes, si hi havia alguna, ocupaven llocs de responsabilitat. Per menystenir el pes de la dona en el món del treball, les camperoles, com les empleades de la llar, molt nombroses a les ciutats, amb prou feines existeixen en les estadístiques.

Durant el primer decenni del segle es funden les primeres associacions de dones, socialment molt diferenciades, les que tenen un origen socialista o anarquista i les que són iniciativa de dones de classe mitjana. Totes defensen la millora de les condicions de vida i de reconeixement social de les dones, encara que amb perspectives socials i polítiques diferents. A causa de l’endarreriment econòmic i social espanyol i al pes de l’Església Catòlica ha un evident retard respecte a altres països en la lluita pels drets de les dones. Fins al maig de 1921 no se celebra la primera manifestació a favor del sufragi femení. Les primeres manifestacions massives van tenir lloc a Catalunya al juliol de 1910, reclamant drets per les dones, una educació laica i la república. El moviment, però, no va tenir continuïtat. Fins al maig de 1921 no se celebra a Madrid una manifestació a favor del sufragi femení.

L’any 1917, va representar també un canvi de tendència en la lluita i en la incorporació de les dones. Al febrer, Alemanya decideix un bloqueig general dels ports europeus que afecta enormement a l’economia espanyola. Les importacions i exportacions marítimes queden seriosament danyades i afecten gairebé tots els sectors productius. Comença el final de la “alegria” econòmica. La guerra havia eixamplat encara més la desigualtat entre les classes. Per mantenir la feina, per menjar, per criar els fills, per poder viure caldrà lluitar, i moltes dones ja han ocupat el seu lloc a la fàbrica i en la societat. Per a la majoria d’elles, la participació en la vaga general d’agost de 1917 serà la seva prova de foc social, però també d’exigència dels seus propis drets. Aquell any, conflueixen diferents crisis: les protestes de l’oficialitat de l’exèrcit (Juntes de Defensa ); el conflicte que s’aguditza amb Catalunya (Assemblea de Parlamentaris oposada al bipartidisme) i una vaga general revolucionària convocada per UGT i CNT. A diferència del que aquest mateix any passa a Rússia, al nostre país cadascuna d’aquestes crisis anirà per separat i això endarrerirà l’enfonsament de la monarquia fins a 1931. Les obreres russes van iniciar la revolució per acabar amb el tsarisme i conquerir els seus drets com dones, fins i tot els més mínims. A Espanya, també es va haver de fer fora la monarquia perquè es reconeguessin els drets de les dones.

Anys abans, Teresa Claramunt, una de les pioneres anarquistes organitzadora de les dones treballadores ho va expressar així: “Ja ho veus, dona proletària, els nostres fills no inspiren a ningú cap sentiment noble. Nosaltres, les dones obreres, no per-pertanyem al sexe feble, ja que aquests sietemesinos consideren molt natural que recaigui sobre nosaltres el treball pesat de les fàbriques. No pertanyem tampoc al sexe bell, perquè els nostres cossos destrossats no els desperten el sentiment de justícia. […] Res d’això veuen. Ja ho sabieu, obreres, en la societat actual hi ha dues castes, dues races: la de nosaltres i els nostres companys i les d’aquests abellots amb tota la seva cort. No tindrem pa, ni sort, ni la vida, ni seguretat per als nostres éssers estimats i per a nosaltres, fins que desaparegui del tot aquesta maleïda raça de paràsits. ¡A treballar, doncs, proletàries; la nostra dignitat i el nostre amor ho exigeix! “.

Miquel Salas

Llegir l’article a Sin Permiso: Aquí

 

 

X