
Feministes pels drets de les persones trans
Suma’t al manifest
El feminisme és un projecte que existeix per ampliar les possibilitats de vida de la majoria de les persones i, per tant, per garantir els drets de totes les dones. No es pot fer servir per oposar-se o per qüestionar els drets de les persones trans, que s’enfronten quotidianament amb l’estigma i la discriminació en molts àmbits de les seves vides -en el laboral, el de l’habitatge, en l’àmbit de la salut, en el de la burocràcia institucional, etc.-. En tan que feministes, afirmem que atorgar uns drets pels quals el moviment LGTBI + porta molt de temps lluitant -incloent l’autodeterminació de gènere- no és un gest en contra de les dones. A contra, creiem que millorar les condicions de vida de les persones trans aprofundeix i àmplia la democràcia, millora la nostra societat i enforteix la nostra lluita contra unes normes de gènere que ens limiten.
El subjecte de les lluites, de qualsevol lluita, no és un debat abstracte, es construeix en les pràctiques. El feminisme porta enriquint-se amb les aportacions de moltes companyes trans des de fa dècades i no podria entendre sense la seva participació. Amb elles hem donat forma als 8M, amb elles barallem aquí colze a colze contra la violència masclista o pel dret a l’avortament en països com Argentina.
Ni l’existència ni els drets de les companyes trans ens posen en perill. La seva presència no fa menys segurs els nostres espais, sinó que ens fa més forts i més lliures. No necessitem que ningú vingui a vigilar què és ser dona. Volem, per contra, ampliar el seu significat i les possibilitats de viure de maneres diverses sense encaixar en els motlles preestablerts pel patriarcat. Estem radicalment en contra que un dispositiu mèdic -que històricament ha servit per etiquetar com malaltes a les dones rebels que es sortien de la norma- decideixi sobre la identitat de gènere de les persones trans. Des de 2006 l’ONU recomana despatologitzar i desmedicalitzar les identitats trans amb l’objectiu d’avançar en els drets humans. El feminisme mai s’ha aliat amb dispositius mèdics i socials que vulneren les nostres llibertats i tampoc ho farà ara. En un moment d’auge de la ultradreta al món, que pretén vendre’ns identitats excloents afermades en la denegació de drets als que consideren diferents, les feministes, com no podia ser d’altra manera, afirmem en canvi la complexitat, riquesa i diversitat de l’experiència humana i lluitem per una estructura social que aculli, tingui cura i protegeixi aquesta experiència.
Desitgem una societat en la qual les persones no sentin la pressió de complir amb la rigidesa de gènere, que admeti les variables diverses i transformadores del femení i del masculí. No obstant això, ens cal també dotar-nos de mecanismes adequats per acompanyar l’autonomia de les infàncies i el seu dret a desenvolupar-la plenament. El feminisme no pot donar l’esquena a aquestes realitats ni contribuir a empitjorar la qualitat de vida de les infàncies.
Creiem que el debat enforteix el moviment feminista. Creiem en el poder dels arguments i de la discussió lliure. Però és difícil reflexionar sobre qüestions complexes quan ens veiem obligades a defensar el més bàsic: l’existència i la dignitat de les persones. I estem radicalment en contra del to insultant i del menyspreu que s’utilitza, sobretot en xarxes socials. Malauradament, aquest debat no és únicament teòric i, per descomptat, no és inofensiu, sinó que contribueix a augmentar els nivells de violència que viuen les persones trans, en particular les dones trans, i legitima indirectament aquesta violència.
Nosaltres, dones feministes, donem suport a la redacció i aprovació d’una llei que garanteixi a les persones trans el seu dret a l’autodeterminació de gènere, esmeni el desemparament normatiu en què es troben i que elimini la desigualtat a la qual s’enfronten en l’actualitat. Cap llei va a acabar de la nit al dia amb la discriminació i els problemes del col·lectiu trans, de la mateixa manera que les lleis contra la violència de gènere no han acabat amb ella. Però les lleis permeten justament nomenar la discriminació, assenyalar-la i denunciar-la, i aquest és un primer pas imprescindible perquè aquesta desaparegui. Nosaltres, dones feministes, defensores d’un feminisme divers, inclusiu, interseccional i desbordant, volem recórrer aquest camí de la mà de les nostres companyes trans.
ADHESIONS: Aquí