
La força dels treballs
Michela Albarello, membre de la Comissió Executiva de CCOO de Catalunya escriu l’article següent sobre les bases de reflexió dels documents congressuals de CCOO, com ara el treball, el feminisme, la lluita contra el canvi climàtic així com la justícia social.
.
Aquest és el lema amb el qual, al mig d’una pandèmia mundial, al desembre 2020, amb la celebració de les assemblees obertes a totes les persones afiliades vam començar el procés congressual que culminarà entre el 21 i el 23 de maig 2021 amb la celebració del Congrés de la confederació de CCOO de Catalunya.
Cada 4 anys, les persones que amb la seva quota i militància donen vida a l’activitat sindical fora i dins dels centres de treball, es citen per avaluar i repensar col·lectivament el futur de la primera organització sindical del país, en un gran exercici de participació i democràcia.
Un congrés és sempre un esdeveniment important, però enguany el context internacional i local ens posa encara més front a uns reptes urgents i de gran magnitud.
Ens trobem en un context no desitjat i incontrolat de pandèmia, d’augment de les desigualtats i de l’atur, amb unes previsions econòmiques a nivell global desastroses i amb una pujada generalitzades del nivell de la pobresa laboral.
Al mig d’aquest panorama, es vol canalitzar de forma organitzada la preocupació, la por d’aquests moments tan difícils que estem vivint cap a la necessitat de lluita, de resposta col·lectiva, de replantejaments globals per anar cap a més igualtat, justícia social, sostenibilitat, redistribució de riquesa i poder, participació i democràcia.
CCOO de Catalunya part d’una reflexió al voltant de la qual va construir el seus documents congressuals. Aquesta reflexió s’articula i es pot resumir breument amb la necessitat de:
- Posar les persones al centreper respondre a les urgències socials, reforçar els serveis públics, donar valor social als treballs de cura, reforçar la democràcia.
- Tenir garantiesper a la represa econòmica i la creació d’ocupació i de la qualitat del treball.
- I presentar propostes estratègiquesque orientin el camí vers un nou model productiu, en un model de governança global i democràtic.
En aquest sentit, el lema del congrés, “la força dels treballs”, vol fer referència a tots els treballs: també als essencials, als treballs de cura o als que fins i tot no tenen ni reconegut l’estatus de treball, en definitiva al Treball com a element de cohesió social i emancipació personal.
Les transformacions sistèmiques que signifiquen un canvi de paradigma en les relacions de treball i les relacions socials no es poden fer sense comptar amb la classe treballadora.
Volem canvis que siguin un avenç dels valors de la democràcia, obrint les portes de les empreses i l’economia a la participació de la ciutadania, de les treballadores i els treballadors. Volem una indústria de caràcter nacional amb un valor estratègic per fer front a situacions de crisi. Volem canvis que dignifiquin tots els treballs i totes les vides. Canvis que, de la mà del treball, del feminisme i de la lluita contra el canvi climàtic, han d’avançar ràpidament cap a la justícia social. Ens comprometem en la construcció d’un model econòmic i productiu respectuós amb el medi ambient, una economia circular que respecti el planeta i una transició justa que no deixi ningú enrere. Canvis per posar les persones en el centre de les prioritats polítiques, on els serveis públics desenvolupin la seva funció com a garantia de drets de ciutadania. Volem un estat del benestar fort i per això és cabdal destinar més recursos als serveis públics i crear ocupació pública de qualitat. Lluitem per la democratització de l’ús de les dades i de totes les potencialitats de la digitalització així com per la necessària independència dels mitjans de comunicació, eines cabdals, com el món de la cultura, pel seu valor social al servei d’una societat lliure i crítica.
Per això, i ja orientats per les propostes construïdes col·lectivament mitjançant la segona edició de l’Assemblea Sindical Oberta (tot un seguit d’assemblees celebrades durant els primers 6 mesos del 2020 a tot Catalunya i que van comptar amb la participació de més de 26.000 persones), els eixos del congrés són:
- Reforçar la democràcia
- New green deal (Pacte verd europeu)
- Avançar en igualtat
- Treball digne i protecció social
- Enfortir l’estat de benestar
- Nous reptes organitzatius.
El congrés és un moment cabdal per compartir debats, idees i vivències, on els protagonistes són les persones delegades que decideixen el futur de l’acció sindical i sociopolític d’una organització que es fa portaveu de les seves instàncies en el món del treball, des d’una perspectiva feminista.
Un món del treball que, més que mai, requereix la centralitat necessària per garantir i millorar les condicions de vida i de feina de tothom, en moments de grans preocupació i incertesa sanitària, econòmica i social.
Michela Albarello
Membre de la Comissió Executiva de CCOO de Catalunya