Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Béns comuns   /  Incendis a Xile

Incendis a Xile

Publiquem l’article de Nina Salinas, nascuda a Santiago de Xile, escriptora i poeta, militant comunista i lluitadora pels drets humans que ens apropa a la realitat devastadora dels incendis a Xile durant el present estiu austral en territoris molts semblants a les nostres realitats mediterrànies. El canvi climàtic, l’abandonament del bosc, la introducció d’espècies, d’interès econòmic pel seu creixement ràpid i especialment adequat per la industria de la fusta, però extraordinàriament piròfiles, com és sobre tot el cas del pi, han provocat un còctel catastròfic.  Respecte aquest problema em sembla adient citar les paraules d’Enric Tello al seu text “25 idees i algunes propostes per una nova cultura del territori”:

“L’origen del caràcter epidèmic dels incendis forestals és aquesta combinació de l’abandó de tots aquells usos multifuncionals del bosc de la cultura pagesa tradicional, amb un creixement desordenat de masses boscoses cada cop més grans, uniformes i deixades de la mà de déu.”

Cal per tant recuperar els usos tradicionals dels boscos, cercant l’equilibri entre els aprofitaments energètics i una agricultura ecològica, de proximitat i una ramaderia. Una nova cultura del territori reclama una nova gestió del bosc per evitar que el foc, quelcom normal en el bosc mediterrani, esdevingui una catàstrofe de magnituds apocalíptiques.

Segons calcula el govern de la Michelle Bachelet, Xile, viu els pitjors incendis forestals en els últims 15 anys, han estat afectades 7 de les 15 regions. Sent catalogat com el pitjor “desastre forestal”, afectant milers d’hectàrees de bosc natiu, des de novembre fins a la data són 519.000 hectàrees cremades. El descontrol és evident amb 118 i temperatures superiors als 30 graus en un estiu especialment calorós. Els experts assenyalen que trigaran mesos a normalitzar-les àrees confrontants als incendis.
La situació podria analitzar-se en tres parts fonamentals: la resposta del govern, la solidaritat dels pobles germans, i l’ús polític que li ha donat la dreta a tan desgraciada situació.

Segons fonts pròximes al govern la resposta va ser adequada i ràpida, activant l’alerta vermella on es desplega un gran equip de persones voluntàries i professionals per tal de voltar els focus.
Fruit del descontrol de la situació i la mort d’alguns combatents, per l’extrema calor i vents, es va fer necessària la presència d’altres cossos vinguts d’altres regions llunyanes i de solidaritat internacional, suport de la policia xilena i cossos de l’exèrcit. Especial menció per a l’anomenat “Luchín” hiIlyushin-76 hidroavió rus, capaç de gestionar tones d’aigua per fer la seva feina. Sectors de la dreta i l’oligarquia es van fer ressò de la propaganda feixista en contra del govern per injuriar el treball i acció de ONEMI i CONAF, fent rellevància de l’actuar d’un hidroavió propietat de Sebastian Piñera Echenique amb evident ús polític de la situació per a les aspiracions d’un nou mandat com a president. El més greu és que han fet córrer rumors o en afirmacions vetllades que darrere dels incendis estaria nostre poble Maputxe, poble ancestral aniquilat, perseguit, empresonat i assassinat pel govern xilè durant dècades, motiu pel qual, deixant de banda el mandat polític, s’han desplaçat militars fortament armat i amb tanquetes o sigui material de guerra per controlar la zona. Ells responen als poders fàctics que entre l’oligarquia més racista i rastrera hi ha amos de predis il·legalment usurpats durant dècades, des que van cridar eufemísticament “la pacificació de la araucania” genocidi ocorregut a finals del segle XIX.

Xile va començar a desforestar el seu bosc natiu en forma salvatge durant la dictadura militar de Pinochet, transformant en “xips” de fusta per a l’exportació i la fabricació de fusta aglomerada, quan van acabar amb el bosc endèmic ho van reemplaçar per pi i eucaliptus, espècies introduïdes, que han malmès el subsòl en consumir grans quantitats d’aigua, assecant afluents i afectant la flora i la fauna nativa. Segons els experts aquest seria un dels detonants dels incendis, però hi ha més, està en investigació la causa formal d’alguns d’aquests focus i ja s’han detingut persones que haurien estat els que haurien provocat intencionadament, aquests crims contra la naturalesa, i la vida de les persones.

LES XIFRES TERRIBLES:

11 MORTS, 1061 CASES DESTRUÏDES, 3000 DAMNIFICATS, 43 DETENCIONS PER SOSPITA.

557 VOLUNTARIS DE 8 PAÏSOS.

Barcelona, 07 de febrer de 2017

Nina Salinas

Etiquetes: ,
X