Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Béns comuns   /  La preservació de terres fèrtils i dels pagesos, un tema central

La preservació de terres fèrtils i dels pagesos, un tema central

imatge1

Partint de la proposta de portar un EuroVegas a l’Estat Espanyol, Raül Valls alerta en aquest article sobre la situació de l’agricultura i la pagesia tradicional al nostre país. En la mateixa línia de reflexió us recomanem també la lectura del l’article d’opinió del Gustavo Duch al Diari Ara.  

Quan el magnat del joc Adelson es va riure dels governs de Catalunya i Madrid amb la seva proposta de portar un EuroVegas a l’Estat Espanyol va fer molt més que treure les misèries d’unes elits polítiques desitjoses d’inversions estrangeres (siguin quines siguin). També es va demostrar quina és la importància que se li dona a quelcom tant fonamental com és la preservació de terres fèrtils i el manteniment d’una vida pagesa activa a casa nostra. Cap. La zona d’horts dels espais deltaics era sacrificable davant un mesquí projecte basat en el turisme de joc.

Aquesta és una realitat preocupant que demostra el model de país que tenen al cap els actuals dirigents i més enllà fa patent la tremenda irresponsabilitat que traginen envers el futur. La cura i la preservació de terres agrícoles, sobretot d’aquelles més fèrtils no és un desig bucòlic d’ecologistes amb vocació neorural. Estem davant d’una qüestió (una més) de sobirania nacional. D’aquesta que els mateixos que estaven disposats a arrasar els horts del Delta del Llobregat amb casinos i hotels, es posen a la boca un dia si i un altre també. Els espais agrícoles i els pagesos són estratègics per garantir aquesta sobirania i seguretat alimentaria i de retruc farcir una independència real respecte a les grans corporacions mundials que avui controlen la producció, distribució i comercialització dels aliments. Estem doncs davant d’una qüestió central: la llibertat. Només podrem fer front a la introducció d’organismes modificats genèticament, a l’ús massiu d’agroquímics i a la carn minada de clenbuterol, amb un sector agrari potent i amb el necessari suport social per animar el retorn al camp de molts joves amb ganes de produir aliments.

A Catalunya no sobren terres de conreu. Més bé calen polítiques actives i decidides per recuperar-ne i per fixar de nou pagesos al territori. Certament calen noves mentalitats a la pagesia. Cal revertir les tendències d’una agricultura industrial i una ramaderia intensiva que esgota la terra i contamina els aqüífers. Cal tenir cura de la terra per cuidar efectivament la Terra (planeta). Un futur sostenible no es basa només en la preservació d’espais naturals singulars o d’espècies amenaçades. Cal una visió integral de la totalitat del territori que tingui en compte el conjunt del mosaic agroforestal català. La preservació de la biodiversitat és el millor indicador de que la matriu territorial té un funcionament saludable. És en aquest sentit que les reflexions de Gustavo Duch són extraordinàriament oportunes i donar suport a les mobilitzacions dels pagesos més necessari que mai.

Per Raül Valls

Etiquetes:
X