Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Memòria històrica   /  Manifest de l’Olimpíada Popular

Manifest de l’Olimpíada Popular

En l’origen de l’Olimpíada Popular hi ha el seu Manifest. Llegir-lo avui en dia ens transporta de l’Europa dels anys 30 a l’Europa dels nostres dies per la seva vigència.

En l’homenatge a l’Olimpíada Popular celebrat el 19 de juliol de 2017 es va fer una lectura de diversos fragments a càrrec de Carles Vallejo, secretari de l’Associació d’expresos del franquisme i President del Memorial dels Treballadors de la Seat, i Adelina Escandell, Presidenta de la Fundació l’Alternativa, dues de les entitats que, juntament diverses organitzacions memorialistes, antiracistes i esportives, van conformar el Comitè per la Commemoració de l’Olimpíada Popular.

En els últims decennis, especialment després de la guerra mundial, l’esport s’ha desenvolupat com un dels més importants factors socials i culturals en la vida de les nacions.

La industrialització que en la majoria de països del món es produeix amb una gran velocitat i la completa mecanització dels processos de treball que encara no ha arribat a la seva fi, en conjunt amb el baix nivell de vida de les masses treballadores en la major part dels països han exercit la seva influència nefasta sobre la vida quotidiana dels pobles treballadors.

Les masses treballadores intenten contrarestar l’efecte nociu del dur treball professional amb l’activitat esportiva i a excepció d’uns països, es reconeix al voltant del món la importància decisiva de l’esport per a la higiene i cultura populars.

Per desgràcia, a la societat actual hi ha sectors que abusen de l’esport explotant-lo per als fins militaristes i guerrers! Aprofitant de l’afany per l’esport i l’entusiasme per l’esport condueixen a la joventut al camí de la guerra! Sota el pretext de reforçar el seu cos i de contribuir a l’alegria de la seva vida sotmeten als joves sistemàticament a una rigorosa disciplina militar i a una minuciosa preparació tècnica i espiritual per a les futures guerres.

És especialment en països feixistes com Alemanya, Itàlia i altres, i també per les tendències feixistes existents en diversos països que s’abusa de l’esport per a finalitats militaristes. Quasi públicament s’instrueixen els reclutes per als quadres feixistes i per als exèrcits feixistitzants. El feixisme canvia el sentit i el contingut de l’esport; d’un moviment progressiu per a la pau i la fraternitat dels pobles en fa un instrument de la maquinària de guerra!

L’Olimpíada, instaurada fa milers d’anys i que ha renascut en la nostra època, que sempre havia mantingut el seu caràcter de símbol de la Fraternitat dels homes i de les races, ara perd aquest caràcter.

Els Jocs Olímpics que es preparen a Berlín són indiscutiblement una falsificació vergonyant, una burla del pensament olímpic. En un país en el qual milions d’esportistes estan privats de continuar la seva activitat social, on milers dels millors esportistes sofreixen en presidis i camps de concentració, on la majoria del poble treballador està perseguit per les seves conviccions o per la seva religió, on es declara fora de llei a tota una raça, aquest país no és el lloc per acollir els veritables Jocs Olímpics.

L’Olimpíada POPULAR DE BARCELONA recull la idea original i l’esperit olímpic i realitzarà aquesta magna iniciativa sota el signe de la Fraternitat dels homes i dels pobles. L’Olimpíada POPULAR reunirà en competicions fraternals no només les primeres figures de l’esport amateur d’Espanya, Catalunya i Euzkadi amb els d’altres països, sinó per a aconseguir un profit positiu per al desenvolupament general de l’activitat esportiva popular, donarà també ocasió als esportistes populars de més modestes categories a mesurar les seves forces amb els d’altres regions o altres països.

L’Olimpíada POPULAR DE BARCELONA ha de demostrar a les masses que estimen l’esport que no és l’esport xovinista i mercantilitzat amb la seva activitat basada en produccions sensacionalistes de “vedettes” sinó que és el Moviment Esportiu Popular que sorgeix amb la seva activitat de les àmplies masses treballadores el que impulsa el progrés i el foment de la Cultura.

Catalunya i la seva capital Barcelona han de ser el país i la ciutat escollits per a la celebració d’aquesta gran manifestació. El poble treballador de Catalunya ha lluitat heroicament durant segles contra l’opressió social i nacional. Aquest poble que ha sabut i sap lluitar per a la seva llibertat acollirà fraternalment als representants de les masses treballadores d’altres països i s’unirà a ells en el solemne jurament de mantenir per a sempre el verdader esperit olímpic, lluitant per la Fraternitat dels Homes i dels Pobles per al progrés, la Llibertat i la Pau!

ESPORTISTES DE TOTES LES FEDERACIONS, CLUBS I PENYES, ORGANITZATS I NO ORGANITZATS!

La preparació i la realització de l’Olimpíada POPULAR és una tasca vostra! Participeu-hi amb energia i entusiasme!

PARTITS POLÍTICS DEL FRONT POPULAR! ORGANITZACIONS SINDICALS, CULTURALS I ALTRES! DIARIS I PERIODISTES!

Vosaltres, que sou l’expressió de la vida pública de les masses laborioses i vosaltres que formeu l’opinió pública: Aproveu activament la realització d’aquesta grandiosa tasca que impulsa el Progrés i la Cultura!

POBLE LABORIÓS

Tota la joventut, els teus fills i les futures generacions esperen el teu suport!

Dóna suport a l’ESPORT POPULAR i la preparació de l’Olimpíada POPULAR!

Participa en els actes i festivals que s’hi preparen!

VISCA L’Ampli MOVIMENT INTERNACIONAL DE L’ESPORT POPULAR!

VISCA EL VERDADER PENSAMENT OLÍMPIC QUE APLEGA ELS POBLES I LES RACES!

VISCA LA PAU I EL PROGRÉS CULTURAL DE LA HUMANITAT!

Etiquetes:
X