Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Cultura   /  Neus Català, la vida és lluita

Neus Català, la vida és lluita

El passat dijous 3 d’octubre, es va inaugurar el carrer Neus Català a París. A l’acte d’inauguració hi va participar en Joan Josep Nuet, patró de la Fundació l’Alternativa i Secretari General de Comunistes de Catalunya, partit de la Neus. Per aquest motiu va escriure unes paraules en memòria de la Neus, militant comunista i lluitadora antifeixista que mai oblidarem.

Neus Català era una dona extraordinària, militant comunista, dona catalanista i demòcrata, una gran lluitadora antifeixista.

Ella ens va recordar que “lluitar” no vol dir agafar un arma sinó unir-se, per defensar una idea.

També ens va ensenyar que en la trinxera antifeixista no se li pregunta al company del costat d’on ve, sinó, si es demòcrata i antifeixista i si està disposat a donar-ho tot per aquesta lluita.

Per això avui, encara que ens ha deixat, el seu nom traspassa fronteres i agermana pobles en la unitat contra el feixisme i la intolerància, Avui la posa com exemple tant la generació dels republicans espanyols que van ajudar alliberar París del nazisme com les joves generacions que trien el seu nom per anomenar els seus centres educatius.

Els ideals republicans de llibertat, igualtat i fraternitat s’han de seguir defensant, s’han de seguir lluitant i conquerint dia a dia i al recordar la Neus, el seus patiments però també els seus somnis i els seus ideals els fem vius i ajudem a reproduir-los.

Ens va dir que l’única mort que l’espantava era la de l’oblit de la memòria, per això va dedicar bona part de la seva vida a no oblidar a les lluitadores antifeixistes que la van acompanyar a Rabensbruk i avui de forma solem-ne amb aquest carrer que porta el seu nom a la ciutat de París dieu ben fort i clar que no oblidarem mai el seu exemple.

Gràcies París, gràcies República

Joan Josep Nuet

Diputat al Congrés espanyol i Secretari General de Comunistes de Catalunya, el partit de la Neus.

Deixa un comentari

X