Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Feminismes   /  No en el nostre nom

No en el nostre nom

Al Poble Sec, nombroses entitats i associacions de manera contundent, han fet front al comunicat xenòfob i racista de la Unió de Veïns, que destacava que els MENAS (sigles amb què l’administració designa als menors estrangers no acompanyats) són un “problema “per al barri.
Feministes del Poble Sec, a més, han fet un comunicat propi, publicat a l’altaveu del Poble Sec, manifestant el seu rebuig, que reproduïm.

Som veïnes i veïns del Poble Sec, preocupades i fartes dels discursos racistes i masclistes que cada poc temps són llançats per un petit grup de persones en nom de totes les veïnes.
Aquest grup minoritari s’arroga la veu de totes per a criminalitzar i estigmatitzar a algunes persones i no el tolerarem.
El Poble Sec és un barri de gent treballadora que està sofrint un procés extremadament violent d’expulsió dels seus habitants, amb desnonaments totes les setmanes, que s’emmarca en una dinàmica que s’està donant en tota la ciutat, on les condicions de treball empitjoren dia a dia i els preus no paren de pujar. On els bancs i els fons d’inversió fan negoci amb els nostres habitatges, les grans empreses s’enriqueixen cada vegada més a costa d’empitjorar les nostres condicions de treball i els nostres sous, i la privatització dels serveis públics empitjoren la nostra qualitat de vida perquè uns pocs s’enriqueixin.

I en aquest context, ens trobem amb un grup de persones que pretén instrumentalitzar aquesta situació en el seu propi benefici.

Parlen d’inseguretat, però no proposen parar els desnonaments, com estem fent moltes altres veïnes, ni donen suport a els projectes comunitaris que des de les entitats i centres cívics del barri es plantegen per a intentar millorar la qualitat de vida de les veïnes, per a teixir llaços, per a poder continuar comptant les unes amb les altres.

Tampoc els veiem en les iniciatives contra la privatització dels serveis públics, dels CAPs, de les escoles…

Perquè seguretat és saber que et podràs quedar en el barri, on coneixes a les veïnes, on si necessites ajuda saps que pots comptar amb les altres.

Seguretat és tenir accés a una atenció mèdica de qualitat, sense haver d’esperar setmanes perquè et vegi la doctora i no haver de preocupar-te de si pots pagar-la o no.

Seguretat és que hi hagi habitatges a preus assequibles perquè la joventut no hagi d’anar-se del barri perquè no té diners per a quedar-se…

Denunciem de manera contundent la instrumentalització de les violències masclistes per a criminalitzar a part dels nostres veïns.


Com a feministes portem anys explicant que les violències masclistes es donen en totes les classes socials, per homes de totes les races, procedències i opcions polítiques.

El masclisme és estructural, està en les relacions personals, en les assemblees i en les estructures veïnals. Aquesta creació de l’enemic “un altre” és racista i una estratègia per a no responsabilitzar-se de les seves pròpies actituds masclistes.

No ens cansarem de cridar que la IMMENSA MAJORIA de les violacions, les agressions i els feminicidis (els assassinats de dones pel fet de ser dones) es donen per part de coneguts de la víctima, sobretot parelles o ex-parelles, que clar que volem carrers il·luminats, però també barris vius, amb gent al carrer per a poder caminar tranquil·les i amb veïnes que ens coneixen perquè puguin intervenir o alertar quan som agredides a les nostres cases.

Enfront del discurs masclista que assenyala que el gran perill per a les dones prové de joves desconeguts i està en l’espai públic, responem que la majoria dels nostres agressors estan a les nostres cases, de les quals no podem escapar perquè no tenim diners per a anar-nos-en i perquè poder pagar un sostre per a nosaltres i les nostres criatures és impossible en el context d’especulació immobiliària que vivim.

I no serà amb més policia en el barri com puguem fer front a aquestes violències, la mateixa policia que ens expulsa de les nostres cases o que ens agredeix quan ens manifestem per a exigir serveis públics de qualitat.

Però a aquestes persones racistes que avui clamen per la inseguretat en el barri tampoc les hem vist en l’homenatge a la nostra veïna del carrer Tapioles que va ser assassinada pel seu marit la tardor passada. Ni en el cercaviles del 8 de març que va recórrer el barri denunciant les diferents formes de violència que sofrim les dones en el nostre dia a dia, on ens ajuntem dones de totes les edats i procedències.

 Però sí que estan avui aquí, criminalitzant a nens, adolescents i joves, exigint en nom de totes que es maltracti als qui haurien de ser donats suport i protegits.

No tolerarem discursos racistes en el nostre barri, després de les agressions sofertes pels menors no acompanyats a Castelldefels o Canet de Mar, ens sembla encara més important desmuntar i denunciar aquests discursos que fomenten la violència racista i l’odi.

Enfront del seu intent d’emetre discursos feixistes i racistes en nom de totes, ens tindran enfront.
Feministes del Poble-sec.

Llegir l’article a la font: Aquí

Deixa un comentari

X