Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Drets cívics i socials   /  Manifest per la pau

Manifest per la pau

Des de la Fundació ens adherim i compartim el manifest següent:

Pareu la guerra! Crida per una Europa de pau!

transform! europe condemna l’atac que Rússia, sota el govern de Vladimir Putin, ha llançat sobre Ucraïna. Rebutgem l’ús de la força militar contra un Estat sobirà, igual que hem rebutjat anteriorment el desplegament de les forces de l’OTAN als països fronterers amb Rússia, i en països d’Àsia i Àfrica i Europa. Per tant, demanem un alto-el-foc immediat, el cessament dels bombardejos, la retirada de les tropes russes del sòl ucraïnès i la volta a la taula de negociacions.

Al mateix temps, demanem a la UE que posi la màxima obstinació a tornar a participar en les negociacions de pau. En aquests temps difícils, ens solidaritzem amb el poble d’Ucraïna, que experimenta de ple l’atac rus i les vides del qual estan en perill. Ens solidaritzem amb les gents d’Ucraïna que es veuen obligades a abandonar les seves llars, i teixim xarxes de solidaritat per al seu suport, fins i tot per a proporcionar-los refugi i seguretat! Ens solidaritzem amb els ciutadans de Rússia que s’oposen a la guerra de Putin, malgrat la repressió, així com amb els milions de persones que en altres països europeus exigeixen la pau. La solució enfront d’aquesta injustificable escalada de violència militar no és més violència; la solució és política, basada en els principis dels conceptes de seguretat comuna i col·lectiva que prioritzen el benestar de tots els pobles, el respecte dels drets humans i el dret internacional. Unim les nostres forces a les dels moviments socials i pacifistes de tot el continent per a detenir aquesta guerra irracional, cridem els ciutadans europeus a prendre els carrers en nom de la pau i ens solidaritzem amb el poble d’Ucraïna que es veu obligat a abandonar les seves llars. Les armes i les guerres han de pertànyer al passat, el futur d’Europa i de la humanitat ha de ser la pau!

L’opinió pública europea, com demostra l’Eurobaròmetre en cada enquesta, està (de llarg) a favor d’una Europa de pau, de drets humans, de democràcia i en contra de les armes nuclears. Més del 85% dels europeus estan a favor de tot això, la qual cosa revela la contradicció entre el que desitgen els ciutadans per al futur d’Europa i les decisions dels responsables polítics. La crisi actual és una expressió de les profundes contradiccions no resoltes d’Europa en matèria de seguretat. Des del final de la Guerra Freda, Europa està formada únicament per Estats capitalistes. Existeixen contradiccions imperialistes entre els Estats, amplificades pel seu desigual poder econòmic i militar.

Rebutgem qualsevol política que ens retorni a una política de blocs i a una nova Guerra Freda. Ens oposem a l’expansió de l’OTAN en sòl europeu i a la seva retòrica militar. Europa necessita i vol una via pacífica per a resoldre els conflictes.

NO Al BEL·LICISME, SÍ A LA DIPLOMÀCIA

La lluita per la pau té una llarga tradició a Europa. L’esquerra radical ha estat una esquerra pacifista, antimilitarista i anti-imperialista des dels seus inicis. S’oposa a tota la propaganda xovinista, racista, neocolonialista i que justifica la guerra dels governs, el capital i els mitjans de comunicació. Oposar-se a la creació d’imatges de l’enemic no significa aprovar la política d’un govern. Fem una crida a totes les forces progressistes i als ciutadans perquè alcin la veu per la desescalada. Demanem la fi immediata de la retòrica de confrontació, així com de les accions i amenaces militars: en continuar amb aquestes tàctiques, la guerra i el conflicte militar amenacen a tot el nostre continent i estenen el sofriment del poble d’Ucraïna! La prioritat ha de ser sempre detenir la guerra!

Els pobles d’Europa saben massa bé el que significa la guerra i les seves terribles conseqüències. La UE està sofrint actualment a causa de la devastadora pandèmia de COVID-19 i la seva catastròfica gestió. Plorem més de 2 milions de morts en els últims dos anys. La pandèmia afecta la vida de milions de persones i està reconfigurant les economies. En aquesta conjuntura, considerem inacceptable l’augment de les despeses militars, alimentat i justificat per l’augment de les tensions militars i la retòrica bel·licista. És un escàndol que durant l’actual pandèmia letal, les despeses militars augmentin de l’1,63% al 2,2% del PIB mundial. Els conflictes militars no són l’únic desafiament per a la seguretat dels europeus. Les nefastes conseqüències del canvi climàtic ja es deixen sentir en el nostre continent i totes dues crisis amplifiquen les desigualtats estructurals a la UE, a Europa i en el món. Encara que no està inclòs en la majoria dels acords internacionals sobre el medi ambient, com l’Acord de París sobre el Clima, el complex militar-industrial és un dels majors contaminants del nostre planeta i el que més colpeja la integritat de la naturalesa. Valuosos recursos que podrien ajudar a erradicar les desigualtats en els sistemes sanitaris i socials dels països de la UE, així com la renovació i resiliència de les infraestructures, es gasten en la perspectiva d’una guerra prolongada que seria perjudicial per als pobles de la UE i d’Europa. Això ha de parar!

ACABAR AMB UNA NOVA GUERRA FREDA PER A PREVENIR QUALSEVOL GUERRA

No es va aprofitar l’oportunitat que existia després del final de la Guerra Freda per a crear un sistema paneuropeu de pau i seguretat. D’una banda, l’OTAN continua existint, vinculant les polítiques militars i de seguretat de 22 dels 27 membres de la UE als Estats Units. D’altra banda, les estructures paneuropees i inclusives com el Consell d’Europa i l’OSCE han estat marginades i apartades de la percepció pública per l’OTAN, el G-7 i la mateixa UE. La política de seguretat europea es troba en una crisi múltiple. Ucraïna és només un dels diversos focus en els quals s’està condensant el potencial de conflicte i la gestió diplomàtica de les crisis individuals en la seva fase aguda no és suficient per a desactivar-les. Europa necessita una arquitectura de seguretat que tingui en compte de manera justa els interessos de tots els Estats europeus. El pròxim 50 aniversari de la Conferència sobre la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) és una oportunitat de renovació i una ocasió per a adoptar una Acta Final actualitzada que estableixi les pedres angulars de la seguretat europea. En el sentit d’una diplomàcia oberta, els moviments pacifistes, les ONG i la societat civil de tota Europa (i no sols de la UE) haurien de participar en la preparació i la realització de la conferència no sols com un programa d’acompanyament, sinó com a socis en igualtat de condicions.

Dominar els reptes del futur en pau, només serà possible si Europa deixa la lògica de la Guerra Freda en el passat i afronta col·lectivament el futur. La UE ha de començar a elaborar una nova i independent estratègia de seguretat que inclogui als seus veïns. Els costos insuportables de la guerra els paguen sempre les classes populars. La indústria armamentística no ha de continuar gaudint d’impunitat, obtenint ingressos milionaris mentre destrueix el planeta i priva als joves del seu dret a un futur pacífic. Els joves d’Ucraïna i Rússia són ara arrencats de les seves famílies i enviats a lluitar en una guerra que serveix als interessos oligàrquics i amenaça les seves vides i el seu futur. Ens solidaritzem amb les famílies i els sers estimats de tots els que han estat reclutats per aquesta guerra irracional i ens oposem a la mentalitat patriarcal que anomena a la violència.

PER UNA ESTRATÈGIA DE PAU I SEGURETAT DE LA UE INDEPENDENT

És impossible parlar d’autonomia estratègica de la UE quan la majoria dels Estats membres de la UE són membres de l’OTAN. El desenvolupament d’una identitat política de seguretat de la UE ha d’anar de la mà de la dissolució de l’OTAN i de la retirada de les tropes estatunidenques i, sobretot, de les armes nuclears. Per a una Estratègia de Pau i Seguretat de la UE que sigui independent i, per tant, per a una Europa pacífica, la UE ha d’alliberar-se del paternalisme de la política de seguretat dels Estats Units. La UE és un actor global. Ha de centrar-se en aconseguir els objectius climàtics, liderar una transició socialment justa de l’energia fòssil a l’energia sostenible, reajustar la seva política comercial cap al Sud Global, respectar i aplicar la Convenció de l’ONU sobre els Refugiats en la seva política d’asil i refugi. L’estatus de membres neutrals i no alineats de la UE, tal com es reconeix explícitament en el Tractat de Lisboa, hauria de ser revisat, ja que amplia les possibilitats diplomàtiques de la UE per a exercir un paper constructiu en les tensions que ara estan augmentant.

Fem una crida per a tornar al dret internacional en el marc de l’ONU com a base per a resoldre aquest conflicte. L’OTAN és l’únic sistema de seguretat multinacional que actua en l’escena internacional violant el mandat explícit de la Carta de les Nacions Unides. Això la converteix en una amenaça per a la pau, com ho demostren les seves “operacions” a Europa, Àsia i Àfrica, que han generat desestabilització, destrucció i reculada en el ple exercici dels drets socials i humans dels pobles en les zones intervingudes.

EUROPA UNA ZONA LLIURE D’ARMES NUCLEARS

Exigim que tots els estats europeus s’adhereixin al Tractat per a la Prohibició de les Armes Nuclears, tal com demanden els pobles europeus de forma totalment majoritària segons qualsevol enquesta que s’hagi realitzat sobre el tema. A més, advoquem per una zona lliure d’armes nuclears i militarment reduïda en tota Europa, des del Mediterrani fins a la Mar Bàltica i la Mar del Nord, com a primer pas cap a una Europa lliure d’armes nuclears. Exigim que els EUA torni a entrar en el Tractat de Forces Nuclears d’Abast Intermedi i que tant Rússia com els EUA s’abstinguin de tornar a entrar en carreres d’armament nuclear rivals. Un món sense armes nuclears és un món més segur per a tots.

En resum, demanem:

  • El cessament immediat de l’atac militar rus a Ucraïna. Respectant la sobirania dels pobles, rebutgem les accions militars i les amenaces contra un Estat sobirà, així com qualsevol canvi de fronteres per mitjà d’una agressió militar.
  • El cessament immediat de la retòrica i les tàctiques bel·licistes, així com la volta a les taules diplomàtiques.
  • La mediació de l’OSCE i l’ONU per a detenir qualsevol acció militar i desplegar totes les eines diplomàtiques en el marc legal de l’ONU per a abordar la redacció i aplicació d’un nou acord de pau.
  • Que la UE prengui la iniciativa i proposi la celebració d’una àmplia conferència paneuropea, que inclogui a Rússia, sobre la pau i la seguretat col·lectiva, amb la finalitat d’aconseguir una resolució global de la crisi en totes les seves dimensions. El que va ser possible durant la Guerra Freda en la Conferència d’Hèlsinki és encara més necessari avui.
  • La UE ha de reprendre les negociacions sobre el desarmament multilateral i global, incloses les armes nuclears i d’abast intermedi.

Fem una crida als pobles d’Europa perquè es mantinguin ferms en els valors de la pau i els drets humans, sabent que la defensa de la pau és l’únic camí per a transitar cap a un món que comparteixi que la guerra mai resol els conflictes, sinó que crea altres nous.

 

Més informació a transform! europe

Etiquetes:

Deixa un comentari

X