
Què ha comportat en l’àmbit educatiu per un ajuntament petit les mesures COVID-19
Marc Verneda Urbano, alcalde de Sentmenat ens explica com la bateria i proliferació de mesures per a la contenció de la pandèmia han afectat, en l’àmbit educatiu del seu municipi.
Sentmenat és un poble petit de 9300 habitants.
Tenim una escola pública dissenyada per dues línies però que ara en té tres. Hem estat lluitant perquè el Departament d’Educació ens faci una segona escola i ara tenim l’acord que entrarà en funcionament el 2021 tot i que nosaltres demanàvem un centre amb dues línies, aquest centre tindrà una línia. També tenim una escola bressol, municipalitzada des del seu inici, i que tot i he hi han hagut governs de dretes, ningú s’ha atrevit a canviar aquest model de gestió municipal, que funciona de fa molt anys- de fet jo vaig anar a aquesta escola bressol-
Què vol dir això? Doncs que l’Ajuntament de Sentmenat suporta tot el pes de l’escola bressol: A més de la construcció, contracta educadores, directora, i, en fa el manteniment i la neteja de l’EB. Per això rebem unes ajudes de la Generalitat, però són totalment insuficients. I moltes vegades cobrem molt tard aquests diners. La Generalitat va contreure un deute amb els ajuntaments per les EB i el pes de les EB va recaure en els ajuntaments.
En el cas de l’Escola Pública de Sentmenat, l’edifici és de propietat municipal i l’ajuntament paga el manteniment, la neteja i els conserges, que aquest curs en són tres.
Aquest curs, per si no fos prou el pes econòmic sobre les esquenes de l’ajuntament, que té un pressupost que no arriba als nou milions d’euros, amb les mesures pel COVID-19, hem hagut de fer reforços de neteja diària, posant-hi més persones per fer totes les desinfeccions; a l’escola hi havia dos conserges i n’hem hagut de posar un tercer per controlar tots els accesos, perquè els nens i nenes entren per tres portes diferents i com que les entrades i sortides són esglaonades i molt pautades, hi ha d’haver un conserge a cada porta.
A més del manteniment de sempre- canviar fluorescents, arreglar sanitaris…-, hem hagu de readaptar tota l’escola. Una escola que ja estava a petar perquè ja havien perdut aules com biblioteca, psicomotricitat, informàtica.. a més hem hagut de readaptar tot el pati. Hem hagut de posar valles que ha comprat l’ajuntament i la brigada municipal, només de quatre persones, ens hem hagut d’estar tot l’estiu, clavant valles, delimitant espais… això genera una despesa brutal en sous i material. I hem hagut de fer el mateix a l’escola bressol.
Portem uns quants mesos dedicant el 80% del treball de la brigada a adaptar les escoles i això qui ho paga? Doncs ho estem suportant els ajuntaments. En el cas dels ajuntaments grans, Barcelona, etc, això deu suposar una quantitat econòmica astronòmica, però també tenen més capacitat de gestió, de demanar crèdits, canviar destinacions de partides… però en el cas de Sentmenant, ens comporta un problema greu perquè tenim un pressupost molt justet per fer activitats culturals, festives i donar serveis mínims a la ciutadania, no tenim diners per fer floritures. El fet d’aquestes actuacions a les escoles, ens trinxa el pressupost, i, a més, hem de sumar el fet que fruit del COVID tenim una merma d’ingressos molt considerables: comerços que tanquen i deixen de pagar llicències, IBIS… i amb el tema d’mpostos el mateix.
Un altre tema és el que fa referència al material de seguretat com els EPIs, hidrogel…; els que ens ha arribat és força vergonyós. El Departament ha fet arribar pacs de mascaretes i una o dues garrafes de gel hidroalcohòlic i com que no n’hi ha ni per començar, ha estat la direcció del centre o les AFES que han de gastar els seus diners en comprar aquests materials. L’Ajuntament els portem tot tipus de material: hipoclorit per desinfectar entrades i sortides, dispensadors d’hidrogel que hem comprat amb diners de l’ajuntament… aquesta és la realitat.
Per poder començar el curs, les modificacions que s’ hagut de fer, una vegaada més, han recaigut sobre el municipalisme
És cert que la Generalitat dona ajudes, i la Diputació també, però no cobreixen ni de bon tros tot el que s’ha de fer.
És evident que en el seu dia es va debilitar la sanitat pública i l’educació pública i ara en patim les conseqüències encara amb més fermesa.
Marc Verneda
Alcalde de Sentmenat