Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Memòria històrica   /  Recomanació de lectura: 1917. Variaciones sobre la Revolución de Octubre, su historia y sus consecuencias

Recomanació de lectura: 1917. Variaciones sobre la Revolución de Octubre, su historia y sus consecuencias

Francisco Fernández Buey

Ed. El Viejo Topo.

La centralitat de la Revolució Russa a la història dels moviments d’emancipació  i, més en general, a la història contemporània, és un fet innegable reconegut per historiadors i polítics de les orientacions més diverses. La celebració del seu centenari ha estat una bona ocasió per llegir i rellegir els clàssics de l’època de la Revolució d’Octubre així com per posar-nos al corrent de nous estudis. També ho ha estat per reflexionar amb ment i tarannà obert per tal d’aprofundir amb rigor en el coneixement de la Revolució i la seva trajectòria. I, a partir d’aquí, extreure’n els elements que ens permeten corroborar la vigència del llegat de la Revolució d’Octubre i enriquir la visió dels processos revolucionaris al món del segle XXI.

Per contribuir a aquesta reflexió és recomanable la lectura de 1917. Variaciones sobre la Revolución de Octubre, su historia y sus consecuencias, un recull de 26 textos d’un company que ens va deixar fa cinc anys i que molts seguim tenint ben present: Francisco Fernández Buey (1943-2012). Es tracta d’una àmplia selecció d’articles, entrevistes, notes, presentacions i ressenyes de llibres escrites al llarg de 35 anys en les quals  Fernández Buey aporta valuoses contribucions a l’anàlisi de la Revolució russa, la historia de la U.R.S.S. fins la seva disolució i l’actualitat del comunisme. Una edició preparada amb molta cura per Salvador López Arnal i Jordi Mir i publicada pel Viejo Topo.

El text que figura com a epíleg, fragment d’una conversa sostinguda el 2011 sobre la recerca d’una alternativa d’esquerres, porta com a títol una afirmació que recull bé el punt de vista moral i polític des del qual Paco Fernández Buey va abordar aquestes reflexions sobre la Revolució d’Octubre, la seva historia i el seu llegat: “Manuel Sacristán volia considerar-se fonamentalment comunista. Jo també”.

Víctor Ríos

Més informació

Etiquetes:
X