Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Memòria històrica   /  Record de la retirada republicana

Record de la retirada republicana

Aquest any es commemora el 80 aniversari de la retirada republicana i la fi de la guerra espanyola. 
En aquest article, de Raül Valls hi trobareu l’explicació de la jornada del 2 de febrer que diverses entitats memorialistes han organitzat per recordar l’aniversari de la retirada de milers de persones per les terres gironines i al mateix temps, fer el reconeixement a la població francesa de Sant Llorenç de Cerdans que durant la retirada va arribar a acollir més de 70 000 persones.
Per les persones que no puguin participar en la marxa, la Fundació Alternativa, conjuntament amb l’Associació d’Ex-Presos, la Federació de Persones Jubilades de CCOO i la Fundació Cipriano García, organitzem un autocar que sortirà de Barcelona, farà una aturada a Sant Llorenç de Morunys i arribarem a Sant Llorenç de Cerdans per rebre com es mereixen les i els marxaires i participar conjuntament en la festa popular que s’organitza en aquesta localitat.
De moment reserveu-vos la data a l’agenda; ben aviat rebreu més informació.

Aquest any es commemora el 80 aniversari de la retirada republicana i la fi de la guerra espanyola.
Un primer acte de record, el tenim el 2 de febrer, a la comarca de la Garrotxa.
Per aquesta comarca van passar milers de persones de tota edat i condició que volien arribar a la frontera fugint de la barbàrie franquista, entre ells, centenars de garrotxins van marxar cap a França, unint-se a un ​​èxode de proporcions oceàniques. El 2 de febrer del 1939, els Serrat-Pujolar, la família de Joan Serrat i Massó, darrer alcalde republicà d’Olot, van sortir des de Castellfollit de la Roca i travessant l’Alta Garrotxa, van creuar per l’Hostal de la Muga fins arribar a Sant Llorenç de Cerdans, al Vallespir. Allà, la família fou separada. En Joan i el fill gran, en Cisquet, van ser portats al camp de concentració d’Argelers i la mare (la Pilar), la filla (la Teresa) i el petit Miquel, van ser duts al departament de la Dromme prop dels Alps, on els van acollir. Joan Serrat i Pilar Pujolar eren els pares de Francesc Serrat Pujolar, en “Cisquet”, que posteriorment fou membre de la resistència francesa, maqui a la Catalunya ocupada pels franquistes i que morí afusellat al Camp de la Bota de Barcelona, el febrer del 1946.
Per tot això, diverses entitats i associacions de La Garrotxa, volen commemorar l’aniversari de la retirada a terres garrotxines, el 2 de febrer del 2019, just 80 anys després de la marxa dels Serrat-Pujolar.


Amb ells, volem simbolitzar els centenars de veïns de la comarca que varen emprendre el camí de l’exili del que molts no van tornar mai més. Ho farem amb una marxa popular que sortirà de Sadernes i que, per l’Hostal de la Muga, arribarà a Sant Llorenç de Cerdans on ens retrobarem amb el poble que el febrer de 1939 va acollir prop de 70.000 refugiats. Allà, els nostres amfitrions ens esperen per celebrar l’esdeveniment amb parlaments, música, poemes i un àpat de germanor.
Apunteu-vos-hi!! Difoneu! No hi falteu! Ho podeu fer en el següent link!!
https://www.inscripcions.cat/tosca190…/formulari_inscripcio…

Raül Valls

Llegir la revista Cisquet: Camins de retirada, camins de llibertat : Aquí

Deixa un comentari

X