
Ressenya de Victor Ríos del llibre Las cenizas de Prometeo. Transición energética y socialismo de Joaquim Sempere.Editorial Pasado & Presente.
Victor Ríos, historiador i amic de la fundació, fa una petita ressenya del llibre Las cenizas de Prometeo. Bona lectura!
Joaquim Sempere ha escrit un llibre important. Las cenizas de Prometeo. Transición energética y socialismo aporta dades, reflexions i propostes molt valuoses per a tots i totes les que pensem que un altre món és possible i cada cop més urgent. I per fer-lo viable, cal plantejar-se sense embuts els camins de la superació de la lògica capitalista que ens aboca al col·lapse civilitzatori i avançar en l’actualització de la proposta socialista, de la construcció d’un socialisme a l’alçada dels reptes del segle XXI.
El llibre fa un balanç dels “dos segles llargs d’industrialització capitalista, que han transformat radicalment el metabolisme de les societats humanes”, en paraules de l’autor. I a partir d’ una explicació documentada i alhora didàctica de les diverses fractures metabòliques –energètica, agroalimentària, de recursos minerals- ens ofereix una visió de conjunt del procés històric de transformació de les societats abans basades en una economia circular. L’exposició va acompanyada d’ apunts interessants sobre qüestions com els efectes del consumisme sobre la consciència de classe, o la necessitat de vincular la recomposició d’una identitat col·lectiva amb l’adquisició d’una consciència ecològica en les classes populars. També ajuda a copsar les actuals disjuntives davant la crisi energètica i ecològica i la seva gravetat, posant l’èmfasi en el paper de les iniciatives econòmiques i polítiques ciutadanes i en el paper de la voluntat articulada dels moviments populars.
En aquest marc, l’autor aporta reflexions sobre experiències de notable interès, com l’aprenentatge per shock que va suposar el període especial a Cuba, i que va donar pas a una reconversió ecològica de l’agricultura cubana, o l’exemple actual de Cloughjordan, un “poble en transició” al bell mig d’Irlanda. Quim Sempere considera la necessària transició energètica, que requereix un pla de xoc cap a un model 100% renovable, com a una oportunitat per plantejar en l’horitzó polític la conveniència i viabilitat d’una proposta socialista renovada, ecològicament fonamentada.
Estem davant d’un llibre ben escrit i pulcrament editat, que combina la precisió conceptual amb un estil planer facilitador de la seva lectura. Una lectura recomanable que convida a aprofundir la reflexió i el debat sobre les seves propostes.
Més informació: http://pasadopresente.com/autores/bookdetails/2018-11-09-09-23-28