Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Món i solidaritat   /  Sentiment de gran indignació!

Sentiment de gran indignació!

Per Gustavo de la Torre Morales, activista en diferents organitzacions de solidaritat amb Amèrica Llatina, col·laborador de la Fundació, vicepresident de l’Associació de Cubans de Catalunya José Martí i especialista en temes d’Amèrica Llatina, ens porta un article sobre el Cop d’Estat a Bolívia.

Sentiment de gran indignació!

Lamentablement, el Cop d’Estat a Bolívia s’ha consumat amb la renúncia d’Evo Morales.
La violència generada per l’oligarquia nacional i les seves conexions amb l’imperialisme ianqui, ha donat al trast amb el replegament de la policia (que permet el vandalisme als carrers), el fet que l’exèrcit renunciï a les seves funcions essencials de defensar el país, a que líders obrers i d’altres sectors prefereixin la renúncia d’Evo a l’organització i la confrontació als grupuscles criminals, quan hi ha prou consciència que serveixen als grups de poder econòmic que porten 10 anys treballant per enderrocar el govern bolivià d’Evo.

La por ha calat en les Forces Armades, la Policia i líders socials … la por va fer que la policia es tanqués en les seves estacions i deixant en situació de desemparament a la població que reclamava per seguretat. La por va fer que Williams Kaliman, Comandant de l’Alt Comandament Militar i Juan Carlos Huarachi, líder de la Central Obrera de Bolívia, sol·licitessin a Evo la renúncia, com si això fos a aturar la violència que dirigeixen Carlos Mesa i Luis Fernando Camacho. Ells no retrocediran en l’ús de la violència, perquè els ha funcionat: la creació del caos i ficar la por a la pell al poble per aconseguir el seu objectiu: el Cop d’Estat.
Evo Morales va treure de la pobresa a una àmplia massa oblidada, que no gaudia de drets abans del seu mandat, que era reprimida i represaliada, enfonsada en la desigualtat i la pobresa: la indígena.
Els senyorets(as) de la ciutat, que es van acostumar al consumisme en sortir de la pobresa, volen ara convertir-se en burgesos … No es volen veure barrejats amb les comunitats indígenes i se senten distants d’aquestes.
En alguna cosa té raó Evo: “Ser indígena i d’esquerra és el nostre pecat” i la dreta, l’oligarquia, l’imperialisme, mai veurà com iguals a la classe obrera, a la pagesia, a l’indígena i, molt menys, a l’esquerra que busca construir un món més just i millor.
No obstant això, la violència no s’aturarà perquè l’únic que coneix la burgesia és l’ús de la barbàrie quan veuen en perill els seus interessos econòmics, fan ús de la violència quan senten el suport d’instruments colonialistes com l’Organització d’Estats Americans (OEA) i de l’imperialisme, amb la seva imminent amenaça d’intervencionisme militar.
Només cal una simple anàlisi, renunciar a l’esquerra a l’Argentina i donar-li el poder a la dreta que representa Macri no va aturar la violència, donar-li el poder a Piñeira a Xile no va aturar la violència, mantenir en el poder a narcomilitars a Colòmbia no va aturar la violència; fins i tot, lliurar-li el poder a Lenin Moreno (venut a la dreta i interessos imperials) a l’Equador i donar-li el poder a Bolsonaro al Brasil, més aviat ha portat la violència feixista als dos països.
Si els líders socials i polítics de Bolívia creuen que amb la renúncia d’Evo s’aturarà la violència, és que no van aprendre RES! del seu entorn proper i les amargues experiències que viuen pobles germans que encara tenen a la dreta en els seus governs.
Ara, aquesta gentussa violenta que va obligar a la renúncia d’Evo, seguirà en les seves maquinacions per manipular a Tribunal Superior Electoral (més si es tria un de nou), imposarà les noves regles de joc que sí provocarà el frau que els porti novament al poder… i la mà de l’imperialisme ianqui, com els seus milionaris fons per subvertir, entraran directament en aquest joc.
L’imperialisme ianqui vol els recursos naturals de Bolívia i l’oligarquia mantenir el seu poder econòmic i polític per seguir enriquint-se a costa de la classe obrera i la pagesia de les comunitats indígenas-cocaleras fonamentalment.
Fa molt de mal veure que la traïció força a la renúncia a un president dedicat completament a poble.
La història li ajustarà els comptes, algun dia a traïdors i colpistes … Mentrestant serà el poble el que patirà la violència i l’explotació que s’acosta, si la dreta s’asseu al poder.

Llegir l’article a la font: Aquí

Etiquetes:

Comentaris, opinions, informació addicional: 3

 • Savino

  11 de novembre de 2019

  El Capitalisme es dictatura criminal, aun que se vota, però si los votos no son a su favor, el pueblo està amenazat a vivir con el miedo a la reació violenta del capitalisme criminal, el capitalisme no es compatible con la Democracia de verdá, ni con los derechos Humanos, ni con la paz, ni por la egualdá de los derechos Sociales, el capitalisme ni es compatible con la Naturaleza con el capitalisme, nada es Sostenible. El Capitalisme es Barbaries.

  • 12 de novembre de 2019

   Exacto! que haya una votación no significa que haya democracia, y menos si esa votación se le entrega poderes políticos a personajes que encuentran en dichas funciones el gran negocio para sus carreras… personajes existentes, que generalmente responden a la oligarquía, clase de pudientes, minoritarios, que tratan de acaparar riquezas y poder.
   Democracia es que el pueblo pueda participar de las decisiones importantes del desarrollo económico, social, cultural, político, educacional, sanitario y demás del país; que el pueblo sea actor fundamental en la composición diversa de los diferentes órganos de poder, que puedan ejercer sus derechos (que no es sólo votar), que el objetivo de los órganos policiales sea para velar por la tranquilidad ciudadana y no por los intereses de grandes poderes económicos, que el ejército esté centrado en defender el país de cualquier agresión externa y garantizar el ejercicio constitucional del Estado… y las organizaciones civiles de ser partícipes en la construcción y desarrollo del país y no responder a intereses foráneos y menos imperialistas.
   Evo Morales nació del activismo social, de la clase trabajadora, del estrato social que la oligarquía le arrebata sus derechos y mantiene subyugado. Evo Morales transformó a Bolivia en una de las naciones con mayor desarrollo de la región, el PIB creció en un 327% en los últimos 13 años, redujo el nivel de deuda externa de un 52% a un 24% (siendo el 7mo país menos endeudado de América Latina), Evo le dio voz y voto a las comunidades indígenas, Evo le proporcionó a las capas pobres el acceso a diversos servicios antes negados… pero el pecado que no le perdona el imperialismo ni la oligarquía nacional es la nacionalización de empresas y los recursos hidrocarburíferos del país, como el gas natural… o los yacimientos de litio, donde Camacho, uno de los cabecillas golpistas, tenía inversiones antes de la nacionalización.
   La Organización de Estados americanos (OEA) entregó un informe preliminar que plantea “irregularidades”… de 34 555 actas electorales, este órgano solamente revisó 333 y de ellas encontró irregularidades en 76 actas (el 0,22% del total de actas del proceso electoral)… Ese fue el argumento de basura usado como excusa para favorecer el golpe de Estado en Bolivia… ¡Es un engaño total de la OEA y la oligarquía nacional para robarle al pueblo boliviano sus logros! ¡Es una patraña gigantesca y la excusa para cometer genocidio!
   Es necesario denunciar que la CIA lleva orquestando la destitución de Evo, por medio del golpe de Estado (ya perpetrado) o el magnicidio de Evo.
   El senador cubanoamericano Marcos Rubio sigue jugando un papel injerencista, usando mecanismos de la CIA para asestar golpes a los gobiernos progresistas de la región… atentando contra los pueblos latinoamericanos, para satisfacer intereses yanquis.
   #NoAlGolpeDeEstado
   #EvoNoEstáSolo

Deixa un comentari

X