Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Drets cívics i socials   /  Sindicalisme juvenil per viure

Sindicalisme juvenil per viure

Lucía Aliagas, estudiant d’història i militant i recent elegida coordinadora nacional d’Acció Jove de CCOO ens escriu aquest article sobre la importància del sindicalisme juvenil per fer front al capitalisme i poder gaudir de vides més plenes. Efectivament, pensant en la vida i no en el capital.

El mes d’abril ha estat un d’intens per les joves sindicalistes de Comissions Obreres. El vam iniciar en mig d’un procés d’assemblees territorials de debat i discussió dels documents per l’Assemblea Nacional, el 17 d’abril vam celebrar aquesta i vam renovar l’equip coordinador i el pla d’acció pel proper mandat i, finalment, el vam acabar amb l’organització i preparació del Primer de Maig.

Aquest últim any ha estat marcat per l’impacte de l’emergència sanitària i la crisi socioeconòmica derivada d’ella. En aquesta situació, el jovent ha estat un dels sectors més perjudicats per les conseqüències de la crisi: encara no ens havíem recuperat de les repercussions de la crisi anterior, que hem acabat immerses en una altra de nova.
L’atur juvenil, la precarietat i la incertesa no han fet més que consolidar-se. Les joves no tenim l’oportunitat de construir, no només futurs, sinó presents dignes i sembla que ens hàgim de conformar en haver de passar dia a dia en la precarietat, fins que arribi un dia en què la nostra situació millori.

Però és això la realitat? La gestació d’un jovent conformista amb què se’ls ha estat donat és allò que interessa a un sistema capitalista i neoliberal que només es preocupa pel capital, i no per la vida. Però el jovent és reivindicatiu i es troba mobilitzat. Ho podem veure als sindicats d’habitatge i de barri, al moviment estudiantil, a la lluita ecologista i al moviment feminista i LGTB. Sap que els seus problemes tenen una arrel ben incrustada a la societat, el sistema capitalista, i que sense acabar amb ell no podrem viure vides plenes.

És per això que el sindicalisme juvenil és tan important i que l’existència d’espais com Acció Jove són cabdal en el si del sindicalisme de classe. Acció Jove és un espai de formació, discussió i debat, però també de militància i de participació. Un espai on totes les joves sindicades poden trobar solucions per lluitar contra la precarietat juvenil que els impossibilita emancipar-se, exercir del que van estudiar, viure vides saludables o,
simplement, gaudir d’un oci digne.

Conquerir les ments és quasi més important que conquerir el poder polític estrictament dit, i en aquest sentit una gran batalla que tenim com a joves organitzades és lluitar contra aquella mentalitat neoliberal i individualista que ens ven resignació com a norma, dient-nos que els nostres problemes són de caràcter individual. La realitat, però, ens mostra el contrari: els nostres problemes són col·lectius i només es poden solucionar de forma col·lectiva. Ens ho mostren les treballadores de la Bosch, d’Amazon, de Glovo, de les càrnies o d’Inditex, que han aconseguit millorar les seves condicions laborals i lluitar contra l’explotació gràcies a la lluita sindical.

Aquest Primer de Maig hem sortit a reivindicar tots aquests factors: la necessitat d’organització juvenil a Comissions Obreres, com a sindicat de classe, com a eina de lluita contra l’explotació laboral que vivim diàriament. Entenent també el sindicat no com una eina merament assistencialista per solucionar els nostres conflictes, sinó un espai d’organització i militància capaç de millorar les nostres condicions de vida. Alhora, sortim per exigir que d’aquesta crisi no sortim de nou amb uns sistemes públics més debilitats i amb una classe treballadora encara més precaritzada, sinó amb més drets i més emancipats. Exigim que, d’una vegada, es posi al davant la vida als interessos del mercat, i l’eficàcia d’una agenda social compromesa amb els nostres interessos i el benestar social.

Lucía Aliagas

Coordinadora nacional d’Acció Jove

Deixa un comentari

X