Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Ens adherim   /  Declaració de solidaritat i suport a Walden Bello

Declaració de solidaritat i suport a Walden Bello

Des de la Fundació ens adherim i compartim el manifest següent:

En una declaració recentment publicada per Hugpong ng Pagbabago (HNP o Aliança pel Canvi), el partit regional fundat per Sara Duterte, filla del president de Filipines Rodrigo Duterte, el professor activista Walden Bello va ser assenyalat infundadament i maliciosament com a “narco-polític”.

El professor Bello actualment es presenta com a vicepresident sota la coalició Laban ng Masa (Fight of the Masses), una coalició electoral d’esquerres de grups democràtics socialistes i progressistes, contra Sara Duterte i diversos altres candidats a les eleccions nacionals de Filipines de maig de 2022. El 20 de març de 2022, en un debat televisat, el professor Bello va exposar l’assumpte del tràfic il·lícit de drogues a Davao City, donant-li el nom de “Centre de les drogues” del sud de Filipines. El professor Bello va preguntar per què l’exajudant de Sara Duterte (l’alcalde titular de la ciutat de Davao) va ser exonerat i alliberat malgrat la seva clara implicació en una recent batuda antidroga a Davao. El professor Bello també va assenyalar que la negativa de Sara Duterte a assistir a aquest debat mostrava una flagrant falta de responsabilitat pública per enfrontar-se a aquesta qüestió, amb el teló de fons de milers de persones assassinades en la mortal “guerra contra les drogues” de l’administració de Duterte.

En represàlia, el professor Bello va ser pintat per l’HNP “com un perill per a la pau i l’ordre i una amenaça per a la campanya antiil·legal de drogues del govern”, i acusat de donar suport al mateix tràfic de drogues que va exposar per la suposada retenció d’informació de les autoritats. La declaració de Bello com a persona no grata a la ciutat de Davao (un acte que el situa encara més com al dolent), juntament amb una demanda de 10 milions de pesos (USD 192.000) per “difamació cibernètica” presentada per l’antic ajudant de Sara Duterte, un cas catalogat com a criminal sota les lleis filipines que el podria portar a l’empresonament malgrat el judici en curs.

NOSALTRES, ELS SIGNANTS I ORGANITZACIONS, condemnem amb vehemència aquestes accions difamatòries i perilloses contra el professor Bello. Mentre que la premissa darrere de l’acusació de HNP és infundada i sense sentit, estem profundament preocupats per la lògica i la narrativa convulsionades construïdes contra el professor Bello a causa de les seves greus implicacions en la seva protecció i seguretat. Aquestes acusacions, en aquest cas, estan motivades políticament; concebudes per a induir prejudicis i desplaçar la càrrega de la prova a aquells que estan implicats en el tràfic il·lícit de drogues. En última instància, la seva voluntat és silenciar a aquells que s’atreveixen a parlar la veritat al poder exposant-los no sols a un judici per publicitat, sinó a les greus amenaces a la vida i la llibertat que planteja la campanya de “guerra contra les drogues”.

La reputació, la credibilitat i les contribucions del professor Bello com a activista progressista i intel·lectual públic parlen per si mateixes i són inconsistents amb les imputacions que se li llança. El professor Bello ha estat una figura clau en el moviment internacional de drets humans, participant activament en el progrés de la democràcia i la justícia social des de la dictadura de Marcos. A més, com el Premi Right Livelihood (també conegut com el Premi Nobel alternatiu) l’havia descrit, el professor Bello ha fet una “contribució important al cas internacional contra la globalització impulsada per empreses com a defensor dels drets humans i de la pau, acadèmic, ecologista i periodista.”

El professor Bello ha assumit diferents càrrecs en diverses institucions acadèmiques de Filipines, Àsia i els Estats Units. Va obtenir el seu doctorat en sociologia a la Universitat de Princeton el 1975 i actualment és professor adjunt internacional de sociologia a la Universitat Estatal de Nova York a Binghamton. També ha exercit diversos càrrecs amb diversos think tanks i organitzacions no governamentals a nivell nacional, regional i internacional, com a Director Executiu de Food First, Cofundador i Copresident del Consell de Focus on the Global South, President de la Freedom from Debt Coalition, Membre i antic President de la Junta de Greenpeace Sud-est Asiàtic, i membre de la Junta del Fòrum Internacional de la Globalització, l’Institut Transnacional i l’Institut Nautilus, i Membre del Parlamentari de l’ASEAN per als Drets Humans.

A més, com a defensor dels drets humans, el professor Bello també ha estat un dels crítics de la “guerra contra les drogues” de Duterte. Des de 2016, s’ha mantingut solidari amb diversos grups de la societat civil i els drets humans que condemnen la campanya com una guerra contra els pobres i que afirmen que un enfocament tan violent que busca per poc eliminar als presumptes consumidors de drogues i als impulsors no abordarà la causa principal del problema de la droga.

La difamació o qualsevol altra forma maliciosa d’etiquetar políticament els activistes, dissidents i veus contràries no ha de TOLERAR-SE. Walden Bello, un reconegut intel·lectual, defensor dels drets humans i antic legislador filipí, quines etiquetes més necessitem?

DEMANEM a totes les organitzacions, moviments, xarxes i persones compromeses amb la defensa els drets humans, la democràcia, la justícia i la pau que condemnin aquesta difamació sense fonament que amenaça la vida i tranquil·litat del professor Bello, i que expressin la nostra solidaritat i suport al professor Walden Bello, i cap a tots aquells que busquen justícia, responsabilitat pública i una autèntica participació democràtica.

Signa aquí la declaració. Termini: 8 d’abril de 2022
Publicat per Focus on the Global South

Etiquetes: , ,

Deixa un comentari

X