Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Recomanem   /  Teixim alternatives. Balanç presentat a la VII Assemblea d’EUiA

Teixim alternatives. Balanç presentat a la VII Assemblea d’EUiA

Publiquem el balanç que des de la Fundació l’Alternativa hem presentat a la VII Assemblea d’Esquerra Unida i Alternativa, celebrada el passat 29 i 30 d’octubre de 2016 a les Drassenes de Barcelona. 

El marc d’una assemblea és un bon moment per fer balanç i definir futurs. També és un bon moment perquè el conjunt de l’afiliació d’EUiA conegui més a fons la Fundació.

L’Alternativa apareix al 2004 vinculada a  Esquerra Unida i Alternativa i els seus objectius són fomentar l’estudi i la recerca en les ciències polítiques i socials al nostre país, des de l’òptica  d’un pensament crític i d’esquerres. La Fundació pretén ser un instrument útil, científic i amb capacitat de proposta. Vol centrar la seva atenció en qüestions com la ruptura democràtica, la confluència de les esquerres i la República Catalana. També la lluita per la Pau. I la solidaritat entre pobles.

cursacompanys

Cartell de la Cursa i Caminada Lluís Companys de 2016

Treballem de manera confluent amb entitats, associacions i altres fundacions del teixit associatiu, cultural i polític del país,  amb les que compartim els valors essencials de l’esquerra. Això permet la creació d’espais de debat oberts i plurals per contribuir a la transformació social.

La Fundació també vol ser una eina al servei de les assemblees d’EUiA, tant territorials com de sector. Assessorem i col·laborem en l’organització de jornades de formació i/o cicles temàtics.

En aquests quatre anys, la Fundació ha canviat la Junta i l’equip de treball. En els dos àmbits, hi està reflectida la pluralitat de la nostra organització. S’ha convocat un cop per trimestre la reunió de Patrones i Patrons. Cal posar en valor que moltes de les iniciatives de treball  deriven de l’aportació de les patrones i patrons. Ens agradaria, però, que aquestes reunions, cada vegada més, esdevinguessin el cervell de la Fundació.

La Fundació treballa sobre quatre eixos:

Internacional i Europa

Hem col.laborat amb el PEE amb la idea de Repensar Europa i de donar elements per a una Europa de la Ciutadania i no del capital. També amb altres Fundacions i organitzacions que defensen els drets dels pobles. La nostra solidaritat cap a altres pobles, va lligada a entendre els motius del conflicte; les causes i conseqüències. En tots els àmbits situem en primer pla el paper de les dones com a subjectes actius en la recerca de solucions (Dones amb Palestina, Colòmbia, el Sàhara…).

El 2015 vam ser amfitrions de l’Assemblea anual de Tramsform (Xarxa de Fundacions de l’Esquerra europea) que es va celebrar a  Barcelona i al 2016 hem estat presents a l’assemblea que s’ha celebrat a Viena on hem presentat un projecte  que ha estat acceptat «Planificació urbana i regional per a una nova cultura del territori» i coorganitzarem el «Foro de estudios críticos» i «Seminario sobre Els Béns Comuns» que es realitzaran a Barcelona i participarem en el «Industria 4.0»

Memòria Democràtica

Des de la perspectiva no només de recuperar la memòria sinó exigir reparació a les víctimes . La idea és que les associacions memorialistes tinguin el protagonisme. El 2015 vam centrar-lo en el centenari de Neus Català.

L’activitat central de la Fundació en aquest eix és la cursa i caminada Lluís Companys http://www.cursacompanys.cat/  que se celebra el primer dissabte d’octubre i que intenta posar en valor, no només la figura del President assassinat pel feixisme, sinó de l’Olimpíada Popular del 1936. Com que aquest any es complien els 80 anys d’aquest fet, a partir de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme vam  constituir  la Comissió per la celebració del 80`aniversari de l’Olimpíada Popular.

En aquesta commemoració s’hi han implicar també el Comissionat pels programes de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona amb l’Escultura Fotogràfica que representava la caseta informativa que hi havia a la Pl Catalunya  i el Memorial Democràtic amb l’edició dels cartells, fulletons informatius i les samarretes. Vam participar de manera activa en la inauguració de l’exposició sobre l’Olimpíada Popular a l’Open Camp que es va inaugurar el 18 de juliol.

L’exposició sobre l’Olimpíada Popular que té en dipòsit la Fundació s’ha pogut veure a la seu de CCOO i UGT i en diverses poblacions, sempre acompanyades de xerrades en què a més de recuperar la part històrica d’aquest fet, es situa la lluita actual contra el feixisme i el racisme.

Escola Permanent de Pensament Crític

Respon a la necessitat de debatre i d’actualitzar el nostre pensament. Pretén ser un instrument útil, científic i amb capacitat de proposta en el debat de les esquerres a Catalunya. Volem centrar l’ atenció en qüestions com la ruptura democràtica, la confluència de les esquerres i la República Catalana. I més enllà, treballar en conjunt ens permet crear confiances, un element imprescindible en l’activitat política.

Destaquem “Eines per incloure la perspectiva de gènere en la meva comunitat” amb l’associació Candela per la Investigació i acció Comunitària . Però també vam organitzar un cicle al Museu d’Arqueologia “Àgora, ahir i avui” en relació amb l’exposició del museu que duia el mateix títol i en la que s’intentava mostrar i reflexionar que molts dels problemes actuals ja s’havien plantejat en l’antiga Grècia:  Democràcia i repressió (vam parlar de la repressió franquista, de la transició i vam posar en valor la lluita de dones com la Neus Català)

El poder del poble (vam tractar La República catalana) En  democratització de la democràcia (vam tractar democràcia 2.0 i tecnopolítica) i en  La privació dels drets de ciutadania (la llei mordassa).

Hem difós  el concepte de República Catalana amb un vídeo elaborat amb aquesta finalitat en l’ l’organització de xerrades del Coordinador Joan Josep Nuet. Però també hem explorat la relació entre “República catalana i l’ideal federal” a través d’una col.laboració amb la Fundació Irla en què s’ha donat veu no només a homes i dones en la primera fila política, sinó també a gent del món acadèmic i social. Tenim pendent la continuació del cicle en diverses localitats.

Formem part del nucli director de l’UPEC (Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya) que s’organitza cada començament d’estiu i hem col·laborat en diversos projectes amb la FEC (Fundació Europa para los Ciudadanos) d’IU.

Relació amb les Àrees d’EUiA

Volem que la Fundació sigui una eina útil per les àrees de treball d’EUiA. Quan tenen necessitat d’aprofundir en algun tema, des de La Fundació ajudem a buscar ponents, altres associacions,  que treballin en el mateix aspecte. Un treball conjunt amb diversos moviments socials.

Hem tractat temes de rabiosa actualitat: el comerç a Barcelona, sobre la pobresa energètica i participat amb ponència pròpia en les Jornades Radicalment Feministes, Participem en el Fòrum contra les violències de gènere, en el Fòrum Social Català. Així mateix aquest 2016 vam organitzar a demanda de l’Àrea una jornada sobre immigració.

Amb Transform! (la xarxa de fundacions del PEE) i el CST (Centre de la Sostenibilitat Territorial) vam organitzar unes jornades sobre el fracking a nivell europeu i el 2017 realitzarem conjuntament diversos projectes.

La majoria de debats i jornades han estat enregistrades i es poden veure a https://www.youtube.com/results?search_query=Fundacio+l’Alternativa

De fa dos anys, la Fundació elaborem un butlletí electrònic setmanal que s’envia a prop de 2.000 persones. En alguns recomanem articles que ja han estat publicats i ens fem ressò d’actes del món cultural, social i polític del país. D’altres butlletins són monogràfics i recullen articles de persones expertes que els han escrit expressament per la Fundació. Els podeu llegir a http://www.fundacioalternativa.cat/reflexio-2/

Estem presents en el Facebook https://www.facebook.com/fundacio.lalternativa/ i al twitter @fun_alternativa

Octubre 2016

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

X