
Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir i tornarem a córrer!
La Cursa i Caminada Lluís Companys que aquest any celebra el 13è aniversari és un projecte de la Fundació l’Alternativa.
Té dos objectius: Per una banda, recordar i commemorar l’Olimpíada Popular que s’havia de celebrar a Barcelona el juliol del 1936 com a contrapunt als Jocs Olímpics que el Comitè Olímpic Internacional havia atorgat a Berlín i que s’albirava que serien un aparell de propaganda del feixisme. Aquesta Olimpíada Popular havia de ser un esdeveniment no només esportiu, sinó social i cultural. Hi participaven nacions sense estat (Catalunya, Galícia, Euskadi, Alsàcia i Lorena, o el Marroc, aleshores sota domini francès. A més, es va permetre la inscripció d’un equip representant dels “Jueus emigrats”, que subratllava el caràcter antifeixista de l’esdeveniment); s’hi barrejaven atletes populars amb d’altres d’èlit… En total, hi havien de participar més de 6.000 atletes. Es van programar competicions en 19 modalitats esportives; per comparar, als Jocs Olímpics de Los Angeles de 1932 només hi havia hagut 14 modalitats esportives, i a Berlín, el 1936, n’hi va haver 22. També cal destacar la participació de les atletes femenines (molt més elevada que als jocs de Berlín)
Es va organitzar amb el suport econòmic de la Generalitat de Catalunya, el govern espanyol i el govern francès. I, sobretot, per l’esforç i capacitat d’organització de les organitzacions sindicals i populars i diverses federacions esportives.
L’acte d’inauguració estava previst de fer-lo el 19 de juliol a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, amb la desfilada de més de 5.000 esportistes i 3.000 folkloristes, i el parlament del President de la Generalitat, Lluís Companys.
El 18 de juliol a la tarda tots els esportistes van desfilar per les Rambles de Barcelona i a l’Estadi es van fer els assajos i la interpretació de l’himne oficial de la Olimpíada Popular, composat per Josep Maria de Sagarra, sota la batuta de Pau Casals
El 19 de juliol, Barcelona va ser despertada pel soroll de trets i una vaga general. S’havia acabat l’Olimpíada Popular: començava la Guerra Civil.
Alguns dels esportistes que havien vingut a Barcelona es van quedar per defensar la República i van constituir l’embrió de les Brigades Internacionals. (https://cursacompanys.cat/olimpiada/)L’altre objectiu de la Cursa i Caminada és recordar a Lluís Companys, President de la Generalitat afusellat el 15 d’octubre de 1940 pels feixistes al castell de Montjuïc.
És per això que la Cursa i la Caminada, més enllà de portar el nom del President, es realitza, en una part del recorregut en l’Estadi Olímpic Lluís Companys. I la caminada puja al castell.
La Fundació col•labora i organitza molts altres actes, seminaris… però cap del volum de la Cursa i Caminada.
Per organitzar i celebrar aquest esdeveniment, que s’ha fer un nom i té un reconeixement en les proves esportives de la ciutat de Barcelona, que té una vessant esportiva i una de cultural, comptem amb l’ajuda de diverses subvencions de l’àmbit de Catalunya i d’Europa.Aquest, any, com tots els altres, al voltant del mes de febrer, ja vam començar a preparar el projecte. Reunir-se amb l’entitat esportiva que coordina la cursa, presentar el projecte a les diverses instàncies, fer-ne les traduccions, els pressupostos, dissenys…A més, volíem retre un especial reconeixement a Lluís Companys, perquè es commemora el 80è aniversari del seu afusellament. Vam triar un disseny per la bossa i samarreta amb la seva cara, vam encarregar un llibre a una jove historiadora amb una breu biografia del President per repartir a les persones corredores i les caminadores, vam preparar una exposició per tenir-la a l’Estadi, perquè hem comprovat que a la majoria de persones que participen en aquest acte els agrada trobar alguna referència històrica; altres anys hem preparat l’exposició a l’explicació de l’Olimpíada Popular, a les dones del 36, a Neus Català….
En els preparatius cal concretar el lloguer de l’Estadi, les ambulàncies les assegurances, les aigües… Un munt de tasques que semblen molt poc importants però que requereixen temps i dedicació. Aquest any, a més va ser necessari reformular el projecte per poder assegurar el màxim la seguretat sanitària i complir els protocols fixats pel Procicat: circuits d’entrades i sortides, sortida de corredores i corredores esglaonades, mascaretes, gel hidroalcohòlic…
Al setembre, ja vam veure que l’evolució de la pandèmia, feia perillar l’acte i vam reunir al Patronat per plantejar passar la cursa a format digital. Ens preocupava, especialment, que pocs dies abans s’hagués de suspendre. I, en paral•lel, vam decidir mantenir la Caminada perquè requereix un volum d’organització més senzill.
La Nova Fita, que coordina la part esportiva es va encarregar de buscar una app que fos fiable i que respongués als nostres interessos. Van traduir les explicacions (estaven en castellà), es van enviar cartes a les persones que ja s’havien inscrit demanant-los que canviessin el format, es va organitzar la logística per tornar el que havien pagat per la inscripció presencial i fer tota la comunicació necessària per tal que tothom, ara estigués on estigués, es pogués inscriure, gratuïtament a la Cursa virtual a través de l’App viRACE.
En paral•lel, seguíem organitzant la caminada.
Però amb la nova situació de la pandèmia i les mesures d’aïllament social que des de sanitat ens demanen, pocs dies abans de la trobada, ens hem vist obligats a ajornar-la. Però no patiu, quan tinguem nova data per la caminada, ho publicarem a la pàgina web i ho informarem a totes les persones inscrites.
Valorem molt positivament haver previst amb temps passar la cursa a format virtual. Cal tenir present que totes les curses populars que s’havien de celebrar aquest octubre a Barcelona han quedat suspeses. Hi ha més de 100 persones inscrites, algunes de la resta de l’estat o de diversos llocs d’Europa.
Aquest any, tot i les dificultats, els canvis d’últim minut i les adaptacions seguim endavant i res ens aturarà! Tornarem a lluitar, tornarem a sofrir i tornarem a córrer!