Tornar a l'inici

Fundació l'Alternativa

  /  Drets cívics i socials   /  Treball i habitatge en temps de Covid

Treball i habitatge en temps de Covid

Per Matías Posada Jubin, estudiant de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona i que realitza pràctiques a la Fundació.

Molt probablement alguns dels sectors més afectats per la crisi ha estat el laboral i el de l’habitatge. La pandèmia actual ha provocat un empitjorament a la situación que arrossegàvem. Aquest article pretén fer una breu pinzellada sobre quina és la situació d’aquests dos sectors en l’actualitat. 

La societat espanyola i catalna no ens havíem recuperat de la crisi econòmica del 2008 amb sectors molt castigats quan ens esclata una crisi sanitària de dimensions planetàries. La crisi va generar una precarietat global a una part important de la población espcialment en els sectors de l’habitatge i el treball sobre els quals intentarem, basant-nos en tweets de CCOO i el Sindicat de llogaters, fer un breu analisi.

Les retallades sobre els drets dels treballadors i treballadores han provocat que actualment ens trobem en un mercat laboral precari, que no cuida els treballadors i que no garanteixi unes condicions econòmiques i laborals dignes.

Aquesta precarietat laboral té un efecte molt important a un altre sector: l’habitatge. La pèrdua de drets laborals, les retallades i els salaris precaris, juntament amb una pujada dels lloguers, ha provocat que els treballadors hagin estat expulsats per donar la benvinguda a un turisme de masses que expulsa a la classe obrera de la seva ciutat.

Ara, el que esta passant, és que s’està posant de manifest tots els problemes que no hem fet front els darrers anys com l’abús empresarial i l’especulació de l’habitatge. La situació d’emergència sanitària implica la necessitat d’aplicar mesures extraordinàries en temps extraordinaris.
El Covid-19, ha posat de manifest la forma més reaccionària del capitalisme, que ha insistit en no aturar l’economia, sacrificar vides per tal de no aturar la maquinària productiva. Això hi ha provocat que milers de treballadors hagin quedat desprotegits s’han d’adoptar mesures per protegir-los.

A més d’aquesta complicada situació, moltes empreses han aprofitat per fer acomiadaments i deixar a treballadors sense l’única  font d’ingressos. Vulnerant drets i llibertats fonamentals. Això, no es pot permetre.

Hi ha alternatives als acomiadaments.

Però les grans empreses amb la seva avarícia i cobdícia estan aprofitant per realitzar innecessàriament acomiadaments encoberts en forma de ERTEs: No es pot aceptar l’excusa del Coronavirus per prendre drets als treballadors.

S’ha de combatre la idea de posar l’economia per sobre de la vida, calen evitar notícies com aquestes, la vida dels treballadors/es i dels obrers/es han d’estar sempre per damunt del capital.

La situació sanitària actual provoca que molts treballadors no tingui uns ingressos vitals que els permetin fer front al pagament del lloguer o la hipoteca. I, si ho pot fer, es troba en una situació en la qual ha de triar entre menjar o pagar el lloguer. Per això, ja hi ha moltes famílies, joves, adults i persones grans que no poden fer front a aquesta situació.

És imprescindible una resposta organitzada. La gent ha de fer front als lloguers sense  recursos; des del govern s’han imlementat algunes ajudes però que no cobreixen totes les casuistiques. No hi ha temps!

El gran capital econòmic, ja s’ha organitzat:

El Coronavirus ha agreujat fins el moll de l’os, problemes que venien de lluny; ara calen reforçar les mesures per protegir els treballadors.

https://fundacioalternativa.cat/wp-content/uploads/2020/03/PlanChoqueSocial_medidas-300x178.jpg

Etiquetes: ,

Deixa un comentari

X