
VISCA L’ASSEMBLEA (Barnasants 2017)
El Barnasants canço d’autor arrenca màquines. La 22a edició comença el proper 27 de gener i clourà el 14 d’abril, dia de la República. Aquesta any serà el Barnasants més feminista i ho farà commemorant dos aniversaris i dues grans dones: el centenari de la revolució bolxevic, que va tenir per primera vegada una dona, Alexandra Kol·lontai, com a ministra (“comissaria del poble” en llenguatge revolucionari) i també un altre centenari, el del neicement de Violeta Parra, cantautora xilena i referent indiscutible de la cançó popular a tota Llatinoamèrica.
El Barnasants 2017, amb una programació de 110 concerts, es podrà sentir i gaudir de tal com ens explica en Pere Camps: “el bo i millor de la cançó d’autor dels Països Catalans, Europa i Llatinoamèrica”.
El Barnasants més violeta és, com es desprén del magnífic cartell que l’anuncia-obra de Júlia Solans- un homenatge a dues dones d’aquelles que Bertolt Brech anomenaria “imprescindibles” i reconegudes per la seva lluita constant per la igualtat de drets. Com s’explica al programa: “Barnasants, sempre a l’aguait dels aniversaris amb significat, commemora amb aquesta edició el centenari de Violeta Parra, una cantautora que és símbol de moltes coses: de lluites feministes, de la defensa de les classes subalternes a les quals cantava Raimon i de la dignitat de les cultures llatinoamericanes autòctones.”
Destaca el concert inaugural, a quatre veus de dona Montse Castellà, Sílvia Comes, Meritxell Gené i Ivette Nadal Homenatjant a la revolucionària russsa Alexandra Kol·lontai, cantaran cançons feministes per la llibertat i la igualtat, pròpies i d’altres artistes, especialment escollides per la inauguració, concert que repetiran per un bon grapat d’escenaris repartits pel mapa.
Com ens explica en Pere Camps: “Tota una declaració d’intencions. Com també ho és la de convidar artistes emergents xilenes en un homenatge transoceànic a la memòria de l’eterna Violeta Parra. És una crida a l’inconformisme davant la situació política i social del nostre país” i ho fem “donant veu a una lluita i a una reivindicació que cada vegada són més necessàries en els temps que corren”.
Aquí teniu un petit tast de la programació:
LES KOL·LONTAI, PRIMERA INAUGURACIÓ COL·LECTIVA DEL BARNASANTS
Per primera vegada el Barnasants celebra una inauguració col·lectiva amb concerts a diverses seus. Ho fa amb Les Kol·lontai, un projecte produït especialment pel festival i que es presentarà al Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat (27 de gener), la sala Violeta d’Altafulla (28 de gener), el Casino de Vic (29 de gener), el Born Centre Cultural de Barcelona (3 de febrer) l’Unió Casal Gelidenc de Gelida ( 4 de febrer) i la Nova Jazz Cava de Terrassa (5 de febrer) són les sis seus del Barnasants que acolliran aquest concert inaugural d’aquesta 22a edició.
A més, a part de la inauguració col·lectiva, el recital de Les Kol·lontai girarà també per alguns dels escenaris de la Xarxa de Teatres d’Ateneus de Catalunya (XTAC). L’XTAC va presentar-se el mes de novembre passat amb l’objectiu de dinamitzar els Ateneus que tenen sala de teatre, programació pròpia i voluntat de treballar en xarxa. El Barnasants és una de les primers aliances de la xarxa i gràcies a aquesta sinèrgia el concert inaugural es podrà veure també a diverses ciutats com Lleida, Calaf, Premià de Dalt o Torrelles de Llobregat, apostant així per crear programacions estables arreu del territori.
També per primera vegada, el Barnasants comptarà amb dos concerts pre-inaugurals que escalfaran motors de cara la inauguració del 27 de gener. Seran el de Belda & Sanjosex al Teatre Mar i Terra de Palma de Mallorca el dia 14 de gener i un concert especial el dia 19 de gener per celebrar 30 anys del Harlem Jazz Club, una de les primeres seus del Barnasants, on hi participaran 10 artistes: Quico Pi de La Serra, Peter Loveday, Yannis Papaioannou, Tori Sparks amb Xavi García, Joan Vinyals, Stefano Riva amb Juanjo Fernández, Ray Cuzo i Hernán “El Chino” Senra.
EL BARNASANTS MÉS LLATINOAMERICÀ
Xile, país convidat en el centenari de Violeta Parra
Xile és aquest any el país convidat del Barnasants després de que en l’anterior edició s’estrenés la figura amb un focus de programació centrat en Veneçuela. Enguany, commemorant el centenari de l’aniversari de Violeta Parra, el festival programa un cicle de cançó xilena amb set concerts d’artistes del país llatinoamericà: Pascuala Ilabaca i Fauna, Osvaldo Torres amb Silvia Balducci, Rusó Sala amb el grup Skapatú, Inti-Illimani, Natalia Contesse, Elizabeth Morris i Nano Stern. En commemoració a Violeta Parra també hi ha previst un vuitè concert fora de les dates habituals del Barnasants, al setembre de 2017, amb Isabel y Ángel Parra, fills de la cantautora xilena.
Llatinoamèrica, molt present al Barnasants
Pel que fa a la resta de Llatinoamèrica, al llarg del festival es podran veure els concerts de fins a 11 artistes de l’altra banda de l’Atlàntic (18 en total, contant el focus de programació xilena):
Al llarg del mes de febrer hi ha programats els concerts del veneçolà Jorge Tylki actuarà al Centre Cultural Albareda i presentarà el seu primer treball d’estudi “Urgente”; Fede Graña, de l’Uruguai, farà un repàs a la seva discografia al Harlem Jazz Club; el peruà Gaddafi Núñez repeteix al Barnasants i aquest any presenta el seu nou disc i espectacle musical “Galeano encendido”, inspirat en Eduardo Galeano al Centre Artesà Tradicionàrius i Rocío Faks, cantautora argentina, actuarà a la sala Jamboree per presentar la seva última proposta discogràfica “Uruatú”.
Al seu torn, al mes de març es podran veure dos concert d’artistes llatinoamericans, el recital del nicaragüenc Ofilio Picón que cantarà poemes de Santiago Montobbio al Harlem Jazz Club el 5 de març i el concert del cubà Kamankola que portarà la seva música fusió al Harlem Jazz Club el 12 de març.
Per últim, al mes d’abril, el Barnasants acollirà els recitals de Santiago Cruz, que actuarà al Casinet d’Hostafrancs després de presentar el seu darrer disc Trenes, aviones y Viajes interplanetarios en ciutats com Massachusetts, Nova York o Madrid; de Vicente Feliu, un dels grans noms de la nova troba cubana que tornarà un any més al Barnasants per oferir un concert amb grans èxits i noves cançons; Rosa Sánchez, de Costa Rica, que cantarà a Mercedes Sosa al Centre Cultural Albareda; l’argentí Rolando de Marcos que, en el marc del cicle Hamaques de Casa Amèrica, actuarà a la sala Sandaru de Barcelona i per últim l’uruguaià Daniel Viglietti, que cantarà algunes de les seves composicions més conegudes així com alguns dels poetes que ha musicat, posant especial atenció al poeta Mario Benedetti.
LA COMUNITAT EUROPEA
Més enllà del focus xilè i els concerts llatinoamericans, el Barnasants també acollirà programació de representats de l’estat espanyol i de la resta d’Europa.
Pel que fa als intèrprets de l’Estat, el Barnasants proposa, entre d’altres, els concerts de Paco Ibàñez, Jabier Muguruza i Martirio, que celebra 30 anys als escenaris. A més, també programa l’estrena del nou disc “Por motivos personales” de Mara Barros, la veu que habitualment acompanya Joaquín Sabina, la presentació a Barcelona d’España Ingovernable, el nou recital de textos i cançons d’Alberto Sanjuan, els concerts dels gallecs Palito i Leo de Matamá, el cantautor punk gallec que presentarà el seu darrer treball “Sé mente de vèncer”, l’espectacle Casa Ruibal, que porta a l’escenari la interacció de diferents disciplines (flamenc, percussió i cançó) de la mà de Javier Ruibal i els seus fills Lúcia i Javi, i el concert d’Elisa Serna i Júlia León que s’ajunten en el marc del Barnasants per oferir un recital de memòria, present i futur.
A nivell europeu, es manté la col·laboració amb el Festival Cose di Amilcare que aquest any presenta alguns dels cantautors més rellevants de la cançó d’autor italiana com Claudia Crabuzza, Sighanda, Peppe Voltarelli o Gioelli Italiani, concert a càrrec de Yannis Papaioannou & Trio Feta en el que alguns cançons italianes es reinterpreten en clau de Rebétiko.
A més, el Barnasants també acollirà, entre d’altres, els concerts del jove cantautor escocès Calum Baird, el canadenc Cece Giannotti que actuarà juntament amb Francesc Chaparro en un espectacle sobre èxodes i migracions titulat Exodus to the promised land, la xipriota Vakia Stavrou considerada per la premsa internacional una de les millors veus europees sorgides en aquesta dècada i Hani Mitwasi, una estrella de la música jordana amb una àmplia projecció internacional que farà un repàs als grans èxits de la seva carrera musical.
PAÏSOS BARNASANTS
El Barnasants presenta, un any més, el millor de la cançó d’autor de casa nostra amb un cartell que inclou grans noms de la família musical dels Països Catalans: Carles Belda i Carles Sanjosex, Montse Castellà, Sílvia Comes, Ivette Nadal i Meritxell Gené (Les Kol·lontai), Pep Lladó, Albert Pla, Miquel Pujadó, Xavier Baró, el grup Sis Veus per al Poeta, Jordi Montañez, Laia Rius, Roger Puig, Quico Pi de la Serra, Maria del Mar Bonet, Maria Arnal i Marcel Bagés, Genís Barcons, Eva Dénia, Òscar Briz, Roger Mas, Marti Serra, Joana Gomila, Xarim Aresté, el grup Marta & Micó, Feliu Ventura i Xavi Sarrià, Lídia Pujol, Verdcel (Alfons Olmo), Carles Dénia, Ivan Rosquellas, Pol Fuentes, Tomàs de los Santos, Dani Flaco, Oriol Tramvia, Darània, el grup Derrumband, Marina Rossell, Amadeu Casas i Erxart Casas, el grup Chet, Sílvia Bel & Tomàs de los Santos, Santi Arisa, Toni Subirana, Joan Massotkleiner i Toti Soler, Renaldo & Clara, Joan Isaac, Dani Caracola, Oriol Mula, Mireia Vives, Borja Penalba i Roc Casagran, el grup Caliu, Lu Rois, Rusó Sala, Joanjo Bosk, Maria Vilarroya, Feliu Ventura + xerramequ i els aborígens, Xavier Ribalta, Marc Parrot, el grup Coet, Josep Tero, Pau Alabajos, Enric Hernàez, Víctor Bocanegra, Sílvia Tomàs Trio, Núria Feliu, el musical El Més Petit de Tots, el grup Jo Jet i Maria Ribot, i Túrnez & Sesé.
Quico – Maria del Mar, un concert molt especial
Divendres 10 de febrer el Teatre Joventut de L’Hospitalet de Llobregat acollirà un dels concerts més especials de l’edició d’enguany del Barnasants, el recital Quico – Maria del Mar. En aquest concert s’uneixen dues de les grans veus del nostre país, Quico Pi de la Serra i Maria del Mar Bonet, coincidint amb la celebració dels 50 anys de de trajectòria artística de la cantant mallorquina.
Les nits del mes de juny de l’any 1979 Maria del Mar Bonet i Quico Pi de la Serra unien les seves veus durant dues setmanes a l’escenari del Teatre Romea de Barcelona en un espectacle titulat ‘Per Corpus al Romea’. L’èxit i la gran acollida dels recitals, fruit d’una gran complicitat artística i de sinèrgia a l’escena, animà als dos cantautors a enregistrar un disc. El titularen Quico – Maria del Mar (SonyMusic, 1979) i amb el temps s’ha convertit en un dels àlbums imprescindibles en la història de la cançó d’autor de casa nostra.
D’aquesta manera, coincidint amb els 50 anys sobre els escenaris de Maria del Mar Bonet, els dos artistes es retroben per a recuperar aquell repertori tot compartint textos i músiques d’un treball antològic que permetrà gaudir novament d’aquestes dues icones de la cançó al mateix escenari.
Belda & Sanjosex, de Salses a Guardamar i de Fraga fins a Maó
Aquest any dos dels artistes més reconeguts de la cançó d’autor contemporània a casa nostra, el músic empordanès Carles Sanjosé (ànima del grup Sanjosex) i l’acordionista vallesà Carles Belda (Pomada, Mesclat, el Conjunt Badabadoc…) s’han aliat per recuperar un grapat cançons de tradició oral de les comarques gironines recollides al cançoner online “Càntut: Cançons i músiques dels avis”, impulsat pel musicòleg Albert Massip.
En el marc del Barnsasants, celebraran 4 concerts molt especials que inclouran temes nous especialment pensats pel festival de cançó d’autor en quatre escenaris dels Països Catalans: el Teatre Mar i Terra de Palma de Mallorca, el Teatre Principal d’Alcoi, l’Auditori Barradas de L’Hospitalet de Llobregat, i el Casal Català de Perpinyà.
Túrnez & Sesé, celebren 15 anys i clausuren el Barnasants
Enguany s’ha escollit a Xavi Túrnez i Daniel Sesé com a concert de clausura del Barnasants que tindrà lloc al 14 d’abril a la sala Luz de Gas, una de les primeres seus del festival ara fa 22 anys. Túrnez & Sesé formen part d’aquesta nova generació de cantats catalans compromesos amb la poesia i clouran el Barnasants fen un repàs dels cinc treballs discogràfic que han editat al llarg dels 15 anys que celebren sobre els escenaris: Quedarà la paraula (2002), L’arbre de l’esperança (2004), Sol Blanc (2006), Romanços i Estampes del 21(2008) i Vestigis (2011).
Premis BarnaSants
Un any més, els concerts que estrenen material formen part de la Secció Oficial, i al final del Barnasants el jurat donarà el Premi Barnasants al millor concert (l’any passat es va premiar a Joan Isaac, Marina Rossell i Ivette Nadal). A més a més, el Barnasants concedeix dos premis més: el Premi a l’activisme cultural i el Premi de reconeixement a la trajectòria, que enguany es van endur el Col·lectiu Ovidi Montllor i Luis Eduardo Aute, respectivament.
En aquesta 22a edició, el Barnasants s’estén cada vegada més i enguany arriba a les 30 sales arreu del Principat (Barcelona, Altafulla, L’Hospitalet de Llobregat, Gelida, Terrassa, Lleida, Sant Llorenç d’Hortons, Calaf, Castelldefels, Vic, Premià de Dalt, Torrelles de Llobregat, Subirats), el País Valencià (Alcoi), les Illes Balears (Palma de Mallorca) i la Catalunya Nord (Perpinyà).
Podeu consultar la programació a la Web de Barnasants, i el programa complert al Pdf.
Tal com Explica Jordi Bianciotto, al programa: “Barnasants, sempre a l’aguait dels aniversaris amb significat, commemora amb aquesta edició el centenari de Violeta Parra, una cantautora que és símbol de moltes coses: de lluites feministes, de la defensa de les classes subalternes a les quals cantava Raimon i de la dignitat de les cultures llatinoamericanes autòctones. Trobadora, pintora i artista plàstica, activista sòcio-política i folklorista, Parra ha estat citada i homenatjada repetidament per tota classe d’artistes ja no de l’àmbit de la cançó d’autor sinó més enllà.”
I com diu Hernandez Ripoll, aquesta edició te nom de dona: “Aquest any 2017, l’any del centenari de la revolució bolxevic, el Barnasants, més que mai, té veu de dona. Fins i tot m’atreviria a suggerir-li al mutipremiat Pere Camps, mare de l’invent, que canviés el nom pel de BarnaSantes, així, en femení, sense problemes ni complexes, per que el gènere no ha de tenir més distinció que la qualitat humana. Deia la sàvia Mae West que les nenes bones van al cel i les dolentes a tot arreu.